Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Χρήστος Πιστόλας: Ταλέντο & Αγάπη Για Το Άθλημα
Χρήστος Πιστόλας: Ταλέντο & Αγάπη Για Το Σιδερένιο Άθλημα
By Kostas Marangopoulos,  M.Sc., CPT.
21
Οκτωβρίου, 2014


Χρήστος Πιστόλας

Με μεγάλη μας χαρά παρουσιάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα στη χώρα μας, τον Χρήστο Πιστόλα, σε μια συνέντευξη που εξιστορεί τη δυνατή πορεία του στο ελληνικό bodybuilding και το λαμπρό μέλλον που ακολουθεί. Τον ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο του και ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αγώνες που θα λάβει μέρος σε λίγες μέρες.

ΚΜ: Καλησπέρα Χρήστο, χαίρομαι που σε καλωρορίζω στη σημερινή μας συνέντευξη.

Χρήστος: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΚΜ: Θέλω λίγο να μου πεις πως ξεκίνησες με τη σωματική διάπλαση ή γενικότερα με τον αθλητισμό αν είχες κάποια άλλη επαφή.

Χρήστος: Λοιπόν, είχα ξεκινήσει από μικρός με τον αθλητισμό. Έπαιζα μπάσκετ από έξι-επτά χρονών. Από πιτσιρίκος, έπαιζα συνεχώς. Μετά, όταν διάβαζα για να δώσω πανελλήνιες, 17 χρονών, έκοψα αναγκαστικά το μπάσκετ και άρχισα να ασχολούμαι με τα βάρη. Μόνος μου, χωρίς να ξέρω, καμία γνώση ούτε από διατροφή ούτε από προπόνηση. Δύο αλτήρες είχα στο δωμάτιό μου και έκανα.

ΚΜ: Όπως οι περισσότεροι από εμάς, κάπως έτσι ξεκινήσαμε!

Χρήστος: Ξαφνικά άρχισα να βλέπω το σώμα μου να αλλάζει, χωρίς να κάνω τίποτα το ιδιαίτερο, χωρίς καμία γνώση. Άρχισε να αλλάζει και μου άρεσε, κι έτσι μετά τις Πανελλήνιες ασχολήθηκα πιο εντατικά με τη γυμναστική. Γράφτηκα σε ένα γυμναστήριο, έτσι όπως όλοι στην αρχή, και μου φάνηκε πιο ενδιαφέρον.

ΚΜ: Μάλιστα. Τι ήταν αυτό δηλαδή, που έκανε την αλλαγή για να ασχοληθείς πιο εντατικά και να πας από το σπίτι στο γυμναστήριο;

Χρήστος: Από το σπίτι στο γυμναστήριο, ήταν η αλλαγή στο σώμα μου που μου άρεσε και ήθελα να ασχοληθώ πιο πολύ για να δω μεγαλύτερη αλλαγή. Από το γυμναστήριο στο bodybuilding τώρα, έτυχε να παρακολουθήσω έναν αγώνα σωματικής διάπλασης. Είδα μία αφίσα, πήγα σε έναν αγώνα, και απλά κατέβηκα, ή θέλησα να κατέβω οπωσδήποτε.

ΚΜ: Πότε ήταν αυτό;

Χρήστος: Ο πρώτος αγώνας που παρακολούθησα ήταν το Μάιο του 2009.

ΚΜ: Οκ, οπότε αυτό σε έκανε να ασχοληθείς με το αγωνιστικό κομμάτι.

Χρήστος: Ναι, εκεί θέλησα να κατέβω και να ασχοληθώ αγωνιστικά.

ΚΜ: Πιο συγκεκριμένα, τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς; Ήταν ο εντυπωσιασμός των σωμάτων που είδες στη σκηνή; Ήθελες απλά να είσαι αγωνιστικός αθλητής; Ήταν κάτι που σου είχε μείνει από το μπάσκετ ίσως;

Χρήστος: Πάντα είχα αυτό το ανταγωνιστικό στοιχείο μέσα μου. Και πάντα ήθελα με ότι ασχολούμουν να δίνω το 100%. Οπότε εφόσον είδα τον αγώνα, το επίπεδο, τον ανταγωνισμό και τους αθλητές, μου άρεσε το κλίμα, και αφού το έκανα που το έκανα, θέλησα να ασχοληθώ κι εγώ αγωνιστικά.


1η Θέση Στην Κατηγορία Εφήβων Στο 19ο Πανελλήνιο Κύπελλο IFBB

ΚΜ: Τι είναι αυτό που σε παρακινεί όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο να δίνεις το 100%;

Χρήστος:
Αυτό είναι εύκολο. Καθαρά η αγάπη που έχω για το bodybuilding τόσα χρόνια, τίποτε άλλο. Μόνο αυτό με παρακινεί στο 100% να πηγαίνω στο γυμναστήριο, να δίνω όλο μου τον εαυτό και να βελτιώνομαι κάθε μέρα.

ΚΜ: Μάλιστα.

Χρήστος: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι άλλο που να με κάνει να δίνω το 100%.

ΚΜ: Οι καθημερινές βελτιώσεις, σε ποιους στόχους αποσκοπούν; Δηλαδή, πες μου σύντομα και μακροπρόθεσμα, για σωματικό επίπεδο πάντα. Τι θες να βελτιώσεις και που έχεις σκοπό να φτάσεις το σώμα σου.

Χρήστος: Λοιπόν, βραχυπρόθεσμα θεωρώ ότι οι στόχοι μου έχουν επιτευχθεί. Είναι διαδικαστικό το θέμα από δω και πέρα. Δηλαδή, ο στόχος μου ήταν να κατέβω φέτος πολύ καλύτερος από πέρυσι. Θεωρώ ότι το έχω καταφέρει αυτό, απλά τώρα μένει ο τελευταίος μήνας για το φινίρισμα που λέμε το οποίο είναι καθαρά διαδικαστικό.

Εγώ είμαι ευχαριστημένος από τον εαυτό μου, και θεωρώ ότι έχω πετύχει τους στόχους τους βραχυπρόθεσμους. Τώρα, όσο αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους, εντάξει, εκεί αλλάζει τώρα το επίπεδο. Θεωρώ ότι έχω αρκετό καιρό ακόμη για να πετύχω τους μακροπρόθεσμους στόχους μου οι οποίο να σου πω την αλήθεια ούτε εγώ ξέρω ποιοι είναι ακριβώς. Είναι να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, ούτε υποσχέσεις, απλά να φτάσω το σώμα μου στο 100% που μπορεί να φτάσει.

ΚΜ: Μίλησες για τους βραχυπρόθεσμους στόχους. Δηλαδή οι βελτιώσεις που έκανες από πέρυσι ποιες είναι; 

Χρήστος: Βελτιώσεις από πέρυσι δεν θεωρώ ότι έγιναν κάπου συγκεκριμένα. Έγιναν σε όλο το σώμα. Δηλαδή όλο το σώμα μου είναι απλά πιο μεγάλο, και αυτό κυνηγάω πάντα παράλληλα με το καλό conditioning. Αλλά κατά βάση πάντα αυτό κυνηγούσα, πάντα ήμουνα του όγκου. Οπότε θεωρώ ότι είμαι αρκετά πιο ογκώδης από πέρυσι.

ΚΜ: Δηλαδή περισσότερο όγκο + καλύτερο conditioning.

Χρήστος: Το conditiong θεωρώ ότι είναι καλύτερο, ναι.

ΚΜ: Ο επόμενος σου αγώνας ποιος θα είναι;

Χρήστος: Θα κατέβω στις 8 Νοέμβρη στον αγώνα της NAC, που θα γίνει στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΚΜ: Πολύ ωραία. Και νομίζω αυτός ο αγώνας σου δίνει πρόκριση για κάποιον διεθνή αγώνα, σωστά;

Χρήστος: Για το NAC Mr. Universe που θα γίνει στη Γερμανία μετά από λίγες εβδομάδες.

ΚΜ: Μιλώντας τώρα για τους διεθνείς αγώνες, σε ποιούς έχεις κατέβει στο εξωτερικό;

Χρήστος: Έχω κατέβει σε δύο διεθνείς αγώνες. Πέρυσι είχα κατέβει στο Ben Weider Diamond Cup της IFBB, όπου είχα πάρει την τρίτη θέση στην κατηγορία ανδρών, παρ' όλο που ήμουν Junior, των 95 κιλών. Και να σου πω την αλήθεια δεν μου άρεσε και η κατάσταση που είχα πιάσει διότι είχα ρίξει αρκετά τα κιλά μου για να πιάσω την κατηγορία. Και έχω παίξει και ένα Βαλκανικό της IFBB στην κατηγορία Junior που θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη αποτυχία (γέλια). Δεν θέλω να το λέω και αποφεύγω να το λέω. Ήταν μία αποτυχία που να σου πω την αλήθεια με βοήθησε στο να διορθώσω πάρα πολλά πράγματα, και πάρα πολλά λάθη, αλλά θεωρώ πως ήταν για καλό εν τέλει.


Στο Ben Weider Diamond Cup 2013

KM: Σίγουρα, από τα λάθη μας μαθαίνουμε! Ποια είναι η στρατηγική σου στο off season από άποψη αύξησης όγκου και βελτιώσεων; Προτιμάς να βάζεις πολλά κιλά, να κρατιέσαι σε πιο λογικό επίπεδο ή έχεις κάποια άλλη μέθοδο που ακολουθείς;

Χρήστος:
Λοιπόν, εγώ μετά τον αγώνα πάντα, δίνω στον εαυτό μου κάποιο καιρό να ξεκουράζεται. Αυτό είναι περίπου γύρω στον έναν μήνα. Και από κει και πέρα όταν ξεκινάει το off season που λέμε, προσπαθώ μέσα σε λογικά πλαίσια να βάλω όσο περισσότερα κιλά μπορώ να βάλω. Να γεμίσω όσο πιο πολύ μπορώ και να βάλω όσο πιο πολύ όγκο γίνεται. Εννοείται πως θα μπει λίπος, εννοείται πως θα μπούνε νερά, εννοείται πως δεν θα έχω το conditioning που έχω στους αγώνες. Πάντα σε λογικά πλαίσια όμως και μακριά από την παχυσαρκία.

ΚΜ: Ναι, σίγουρα!

Χρήστος: Οπότε αυτή είναι καθαρά η στρατηγική μου. Όσο πιο βαριά στην προπόνηση, βαριά κιλά, βαριές προπονήσιες με βασικές ασκήσεις που πάντα τις έχω μέσα στο πρόγραμμά μου, και το φαί να είναι αρκετό έως πάρα πολύ.

ΚΜ: Πόσο διαρκεί συνήθως η αγωνιστική προετοιμασία και ποια πιστεύεις ότι είναι κάποια λάθη που είχες κάνει στο παρελθόν στην προετοιμασία σου τα οποία έχεις διορθώσει πλέον;

Χρήστος: Λοιπόν, η προετοιμασία μου διαρκεί 12-16 εβδομάδες το πολύ. Εννοούμε τη διαδικασία να αρχίσω να καθαρίζω από λίπος, να ρίχνω τις θερμίδες σιγά-σιγά, αυτό εννοούμε προετοιμασία, γιατί αλλιώς η προετοιμασία είναι πάνω κάτω όλο τον χρόνο. Η στάνταρ προετοιμασία που λέμε για έναν αγώνα, του "καθαρίσματος", σε εισαγωγικά, διαρκεί 12-16 εβδομάδες ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκομαι. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να κάνω κάτι γρήγορα, και κάτι δραστικό, να προλάβω δηλαδή έναν αγώνα δηλαδή σε έξι εβδομάδες, απλά επειδή θέλω να κατέβω. Θέλω να παίρνω τα πράγματα λίγο πιο ήρεμα, λίγο πιο αργά, και να βγαίνει και πολύ πιο εύκολα.

Τα λάθη που έχω κάνει στο παρελθόν - Όσον αφορά την προπόνηση, το λάθος μου ήταν η πολύ προπόνηση. Αυτό αναφέρεται περισσότερο στην αερόβια άσκηση την οποία κατά τη γνώμη μου δεν θεωρώ ότι είναι 100% απαραίτητη για το χάσιμο λίπους. Κρατάω την αερόβια άθληση στην προπόνησή μου αλλά σε πολύ λογικά πλαίσια. Ίσα ίσα για να βοηθάει να δουλεύει καλύτερα η καρδιά. Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει το αερόβιο ως έναν τρόπο για να χάσω λίπος. Ούτε έχω κάνει υπερβολές. Εκτός από την φορά που είχα κάνει και πραγματικά βγήκε ένα αποτέλεσμα που δεν μου άρεσε καθόλου. Τώρα διατροφικά, το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν οι πολύ χαμηλές θερμίδες. Επίσης ότι έχω κάνει προετοιμασία χωρίς αλάτι, κάτι πολύ βασικό που το ξεχνάνε πάρα πολλοί. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχω κάνει στο bodybuilding, ήθελα να φάω τα πάντα, λιγουρευόμουν τα πάντα και ήταν απαίσιο.

ΚΜ: Μάλιστα. Να σταθώ λίγο σε αυτό που είπες για την αερόβια. Όταν λες ότι δεν βασίζεσαι στην αερόβια για να χάσεις το λίπος, πόσο ακριβώς κάνεις;

Χρήστος:
Σε περιόδους όγκου, μπορεί να κάνω δύο φορές την εβδομάδα, το πολύ τρεις, είκοσι λεπτά μετά την προπόνηση. Σε περιόδους προετοιμασίας που λέμε, αυτά τα τρία εικοσάλεπτα, μπορεί να πάνε μέχρι πέντε το πολύ. Και τον τελευταίο μήνα πριν τον αγώνα, το βγάζω τελείως από την προπόνησή μου. Θεωρώ ότι με φλατάρει πολύ, με μικραίνει, και δεν με αφήνει να μεγαλώσω έτσι όπως θέλω.

ΚΜ: Τι στίλ αερόβιας προτιμάς δηλαδή αν κάνεις μόνο είκοσι λεπτά; Υψηλής έντασης ή νορμάλ;

Χρήστος:
Κυρίως προτιμώ χαμηλή ένταση, είκοσι λεπτά, ανεξάρτητα το μηχάνημα που χρησιμοποιώ, είτε είναι ποδήλατο, ελλειπτικό, step, διάδρομος. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση.

Χρήστος Πιστόλας - 19ο Πανελλήνιο Κύπελλο IFBB

ΚΜ: Ενδιαφέρον διότι το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών βασίζεται στην αερόβια για να κάψει το λίπος πριν τους αγώνες.

Χρήστος: Το ξέρω. Με όσους αθλητές μιλάω, οι περισσότεροι είναι φαν της αερόβιας άσκησης. Εγώ δεν είμαι. Δεν είμαι γιατί το έχω κάνει, και έχω δει ότι δεν μου δουλεύει, οπότε απλά το αποφεύγω.

ΚΜ: Και μιλάμε για δύο φορές την ημέρα σε πολλές περιπτώσεις.

Χρήστος: Ναι μιλάμε για δύο φορές την ημέρα και αρκετή ώρα. Τα έχω κάνει αυτά και απλά δεν μου δούλεψε. Οπότε θεωρώ ότι είναι χαζό να το ξανακάνω απλά επειδή το λέει κάποιο πρωτόκολλο.

ΚΜ: Ναι, βεβαίως, εξαρτάται από σώμα σε σώμα.


Χρήστος: Αυτό εννοείται!

ΚΜ: Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον. Να μιλήσουμε λίγο για την ψυχολογία η οποία παίζει έναν από τους κυριότερους ρόλους σε αγωνιστική προετοιμασία και μη, ειδικά όταν δυσκολεύει πολύ η διατροφή. Ακολουθείς κάποιες τεχνικές για να βρίσκεσαι σε focus που λέμε ή εφαρμόζεις κάτι άλλο για να βρίσκεσαι σε δυναμική ψυχολογική κατάσταση στο γυμναστήριο και να ακολουθείς τη δύσκολη προετοιμασία.

Χρήστος: Λοιπόν, ψυχολογικά για να κρατιέμαι σε εγρήγορση που λέμε, απλά σκέφτομαι τον εαυτό μου πάνω στη σκηνή. 'Εχω μία εικόνα πάντα στο μυαλό μου για το που θέλω να φτάσω, την οποία πιθανότατα να μην την φτάσω και ποτέ αλλά ναι όταν έχεις θέσει τον πήχυ κάπου που είναι υπερβολικά ψηλά, τουλάχιστον θα φτάσεις όσο το δυνατότερο πιο κοντά γίνεται. Οπότε δεν θεωρώ ότι είναι κακό να βάζει κάποιος τον πήχυ ψηλά. Έχω αυτή την στο μυαλό μου και κάθε μέρα προσπαθώ στο γυμναστήριο και μέσω της προετοιμασίας μου να τη φτάσω. 'Οπότε θεωρώ ότι αυτό με κάνει και πεινάω, σε εισαγωγικά, πιο πολύ. Δεν με παίρνει από κάτω με την δίαιτα, με την προπόνηση, με την σωματική κούραση, την ψυχολογική κούραση κλπ. Δεν βγαίνουν όλα αυτά. Ή τουλάχιστον αργούν να βγουν. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αθλητής όπου ψυχολογικά να ήταν στο 100% σε όλη τους την προετοιμασία.

ΚΜ: Μάλιστα, δηλαδή ουσιαστικά χρησιμοποιείς τον οραματισμό.

Χρήστος: Βασικά τον οραματισμό ναι, με μία λέξη, είναι οραματισμός.

ΚΜ: Κατά τα άλλα, από ψυχολογία, σε βοηθάνε και οι φίλοι σου και η οικογένεια σου.

Χρήστος: Ναι, εννοείται, έχω την οικογένεια μου που πραγματικά με βοηθάει πάρα πάρα πολύ, και ήτανε από την πρώτη στιγμή μαζί μου, θετικοί, και στο πλάι μου. Και έχω και την κοπέλα μου, η οποία τυχαίνει να είναι αυτή αθλήτρια, η Ελένη η Ζαβιτσάνου είχε κατέβει πέρυσι στην IFBB στο Bikini στον πρώτο της αγώνα, και με βοηθάει, Είναι πολύ θετικό που είμαστε και οι δύο αθλητές και έχουμε τον ίδιο τρόπο ζωής και βοηθάμε ο ένας τον άλλον, ανεξάρτητα αν κατεβαίνουμε μαζί ή όχι. Άλλοι λένε ότι θα τσακωνόμαστε, ότι ο ένας κάνει δίαιτα, ο άλλος δεν κάνει, αλλά δεν ισχύει με εμάς. Είμαστε λίγο πιο διαφορετικοί από τους άλλους.

ΚΜ: Μάλιστα, ωραίο αυτό. Η προπονητική σου τακτική στα βάρη αλλάζει όταν ξεκινάς την προετοιμασία για τους αγώνες ή κινείσαι πάντα με βαριά κιλά και βασικές ασκήσεις;

Χρήστος: Αυτό ακριβώς, προσπαθώ να μην αλλάξει. Δηλαδή, κρατάω πάντα βασικές ασκήσεις και προσπαθώ να μην πέσω στα κιλά που σηκώνω. Όταν αρχίσω και πέφτω σε δύναμη, καταλαβαίνω ότι κάτι αρχίζει και πάει στραβά. Εκτός αν αυτό είναι τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες που εντάξει αυτό είναι επόμενο. Κοιτάω να έχω πάντα βασικές ασκήσεις, πάντα βαριά κιλά, θεωρώ ότι με κρατάνε πάρα πολύ γεμάτο ειδικά σε περιόδους που είναι χαμηλότερες οι θερμίδες. Δεν έχω άλλη κάποια συγκεκριμένη μέθοδο, ή τακτική προπόνησης. Η προπόνησή μου δεν διαφέρει πάρα πολύ από το off season. Προς το τέλος τον τελευταίο μήνα, ίσως να βάλω κάποιες ασκήσεις σε τροχαλίες ή συγκεντρωτικές ασκήσεις πιο απομονωτικές, αλλά και πάλι είναι περιορισμένες. Δηλαδή οι βασικές ασκήσεις πάντα θα είναι πρώτες και βασικές και βαριές.

ΚΜ: Δηλαδή προσθέτεις τις τροχαλίες και τις απομονωτικές για το φινίρισμα.

Χρήστος: Ναι προς στο τέλος.

ΚΜ: Μειώνεται καθόλου η ξεκούραση μεταξύ των σετ; Διότι κάποιοι αθλητές που δεν κάνουν τόσο πολύ αερόβια επειδή δεν τους ταιριάζει, προτιμούν να μειώνουν την ξεκούραση μεταξύ των σετ.

Χρήστος: Αυτό με τα διαλείμματα ανάμεσα από τα σετ το έχω προσπαθήσει και απλά δεν μου βγαίνει. Τα διαλείμματα τα αφήνω ανάμεσα από τα σετ, ανάλογα την άσκηση πάντα, έτσι ώστε να είναι αρκετά ώστε να μπορέσω να δώσω το 100% στο επόμενο σετ πάλι. Αυτό μπορεί να είναι ένα λεπτό μπορεί να είναι και πέντε λεπτά. Δεν κρατάω διάλειμμα με το ρολόι ποτέ, προφανώς δεν θα κάνω το ίδιο διάλειμμα στο squat όσο στο cross over. Απλά, κοιτάω να είμαι στο επόμενο σετ πάλι έτοιμος να δώσω το 100%. Και αυτό μπορεί να πάρει όσο χρειάζεται.


 Comparison Ben Weider Diamond Cup 2013

ΚΜ: Χρησιμοποιείς άλλες τεχνικές πχ. superset, drop set για αύξηση έντασης;

Χρήστος: Ναι, ίσως να χρησιμοποιήσω προς το τέλος κάποια superset τα οποία είναι ελάχιστα βέβαια και κάποιες άλλες τεχνικές όπως το drop set, τα χρησιμοποιώ όλο το χρόνο αλλά σπάνια. Δηλαδή θα ακούσω το σώμα μου για να κάνω drop set. Άμα στο τελευταίο σετ έχω φτάσει πολύ σύντομα τα μέγιστα κιλά που κάνουμε και απλά δεν μπορώ να τα τραβήξω άλλο, ίσως προτιμήσω να κάνω ένα drop set για να πάρω το 100% του τελευταίου σετ που έχω σε μία άσκηση. Δεν ακολουθώ συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

ΚΜ: Πας ενστικτωδώς δηλαδή. Πολύ ωραία. Πήγαινέ μας πίσω τώρα στην πρώτη φορά που είδες κάποιον bodybuilder, που απ' ότι μου είπες ήταν σε αγώνες, και την πρώτη φορά που ήρθες σε επαφή με το γυμναστήριο. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου;

Χρήστος: Λοιπόν, προηγήθηκε η πρώτη φορά που μπήκα στο γυμναστήριο, εννοείται. Ήμουν 18 χρονών, 17μιση για την ακρίβεια. Θυμάμαι ότι τους έβλεπα όλους μεγάλους. Δηλαδή, όλους! Πραγματικά! Τους έβλεπα σαν να μπαίνω σε έναν κόσμο τελείως διαφορετικό. Μου άρεσε τόσο πολύ, είχα περάσει έναν ολόκληρο χρόνο στο σπίτι μου κάνοντας πραγματικά ό,τι μου ερχόταν στο κεφάλι, και μετά από έναν χρόνο επιτέλους μπήκα σε έναν χώρο, για ακριβώς αυτό το πράγμα που ήθελα να κάνω. Οπότε ήτανε μεγάλος ο ενθουσιασμός μου και έβλεπα όλα τα άτομα που ήταν μέσα στο γυμναστήριο ως κάτι διαφορετικό. Μεγαλόσωμοι και τρομεροί. Αυτό μου 'χει μείνει.

ΚΜ: Ναι φαντάζομαι δηλαδή από τους δύο αλτήρες στο σπίτι να πας στο γυμναστήριο με όλα τα μηχανήματα που μπορείς να φανταστείς, είναι μια τεράστια αλλαγή. 

Χρήστος: Είναι λίγο παιδική χαρά! (γέλια)

ΚΜ: Ναι, ακριβώς! Που προπονείσαι αυτή την περίοδο;

Χρήστος: Προπονούμαι στο Yava στην Λυκόβρυση αυτή τη στιγμή.

ΚΜ: Πολύ ωραία. Εσύ από πλευράς σου βοηθάς νέα παιδιά με προπονητικές και διατροφικές συμβουλές και προγράμματα και αν ναι, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που τους συμβουλεύεις να προσέξουν;

Χρήστος: Βοηθάω αρκετά παιδιά, αγωνιστικά και μη, και διατροφικά εννοείται και προπονητικά και πραγματικά σε οτιδήποτε χρειαστούν ψυχολογικά, ειδικά σε παιδιά που κατεβαίνουν σε αγώνες. Το πρώτο πράγμα που συμβουλεύω ένα παιδί που θα ξεκινήσει μία προετοιμασία, ή μία προπόνηση, ή μία απλή διατροφή, είναι τα βασικά. Υπομονή, επιμονή, και αγάπη. Αυτό είναι πλέον συνηθισμένο να ακούγεται στις συνεντεύξεις αλλά είναι η αλήθεια. Και να βάλουν καλές βάσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όσον αφορά την προπόνηση, να προσέχουν την τεχνική βασικών ασκήσεων και να γυμνάζονται σωστά. Να μην χρειάζεται να πω εγώ κάτι, να μην χρειάζεται να τους πω εγώ πως θα κάνουν μία άσκηση. Να μάθουν να εκτελούν σωστά τις ασκήσεις. Αυτό πιστεύω είναι πολύ βασικό. Ένας τραυματισμός, ειδικά όσον αφορά το bodybuilding, όσο περνάει ο καιρός και τα βάρη μεγαλώνουν, οι βασικές ασκήσεις γίνονται σχετικά επικίνδυνες αν δεν υπάρχει σωστή τεχνική. Οπότε η συμβουλή μου είναι αυτή. Να μάθουν σωστά ασκησιολογία και τεχνική ασκήσεων.

ΚΜ: Πως μπορεί κάποιος έφηβος να θέσει σωστές βάσεις στο άθλημα ώστε να έχει διάρκεια;

Χρήστος: Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα είναι να έχεις σωστή καθοδήγηση. Έχω δει αρκετά παιδιά, γιατί έχω ξεκινήσει μικρός, και έχουνε ξεκινήσει και άλλοι φίλοι μου μικροί, και γενικά μπήκα μικρός στο χώρο του γυμναστηρίου, και έχω δει αρκετά παιδιά να καταστρέφονται. Να καταστρέφονται και χωρίς να το ξέρουν. Από αρκετούς προπονητές, ή καθοδηγητές, που υπάρχουν στα γυμναστήρια, οι οποίοι θεωρώ ότι καταστρέφουν και βγάζουν ένα κακό όνομα στο bodybuilding στην Ελλάδα.

Αυτό που θα τους συμβούλευα θα ήταν να έχουν μία σωστή καθοδήγηση, αγάπη για το άθλημα, και τα προηγούμενα, υπομονή - δεν γίνεται μέσα σε μία ημέρα, ούτε μέσα σε ένα μήνα, ούτε σε ένα χρόνο, ούτε σε χρόνια, πιθανότατα, και επιμονή. Καμία ημέρα να μην πηγαίνει χαμένη. Αν υπάρχουν αυτά θεωρώ ότι είναι οι καλύτερες συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσει ένας έφηβος ή ο οποιοσδήποτε άνθρωπος για να ασχοληθεί με το χώρο της σωματικής διάπλασης.

ΚΜ: Πολύ ωραία. Από τους νέους Έλληνες αθλητές, νέους στο χώρο ή νέους στην ηλικία, ποιους θεωρείς ότι έχουν το ταλέντο - εκτός από σένα βέβαια - να προχωρήσουν σε μεγαλύτερους και πιο δύσκολους αγώνες στο εξωτερικό;

Χρήστος: Λοιπόν, καταρχάς να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν υπάρχει παρεξήγηση, χωρίς παρεξήγηση για τους άλλους αθλητές, δεν θέλω δηλαδή ούτε να μειώσω κανέναν, αυτή είναι καθαρά η προσωπική μου άποψη. Θεωρώ ότι έναν αθλητή έχω ξεχωρίσει εγώ. Μικρός σε ηλικία, οι απόψεις μας πραγματικά συμπίπτουν σε ότι αφορά την προπόνηση, την διατροφή, τους στόχους μας, τυχαίνει να τον ξέρω και προσωπικά και έχουμε τον ίδιο προπονητή. Ο αθλητής αυτός είναι ο Δημήτρης ο Τριπολιτσιώτης. Θεωρώ ότι είναι το μόνο άτομο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, χωρίς να τους ξέρω όλους, από αυτούς που ξέρω πάντα, που έχει τη νοοτροπία του bodybuilding σε ότι αφορά το εξωτερικό. Γιατί έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα, στο τι προτιμούν οι κριτές εδώ και τι έξω, και γενικά το bodybuilding πως είναι έξω, και πως είναι στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου το bodybuilding στην Ελλάδα έχει μείνει κάποια χρόνια πίσω, σε ότι αφορά το εξωτερικό. Αυτό είναι καθαρά άποψή μου. Τώρα όσον αφορά το Δημήτρη, θεωρώ ότι μπορεί να πάει πάρα μα πάρα πολύ καλά έξω.



ΚΜ: Παρεμπιπτόντως, είχα κάνει συνέντευξη με τον Δημήτρη πέρυσι και τον θεωρώ από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα που έχει βγάλει η χώρα μας. Δεν ξέρω αν την είχες διαβάσει.

Χρήστος: Ναι βεβαίως, νομίζω ήταν σε 2 μέρη αν θυμάμαι καλά.

ΚΜ: Ακριβώς, είχαμε πιάσει όλα τα θέματα! Πολύ ωραία Χρήστο. Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Το bodybuilding θεωρείται από κάποιους, ως παρεξηγημένο άθλημα; Συμφωνείς με αυτό;

Χρήστος: Πάντα ήτανε, πάντα υπήρχε αυτή η παρεξήγηση, και πάντα θα υπάρχει, πιστεύω.

ΚΜ: Όχι τόσο παρεξήγηση, όσο παραπληροφόρηση.

Χρήστος: Ναι, και ειδικά πιο πολύ στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ημιμάθεια, που είναι χειρότερη της αμάθειας, και σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση είναι ένα άσχημο πράγμα που δεν έχει καλό αποτέλεσμα.

ΚΜ: Ναι ακριβώς.

Χρήστος: Αλλά θεωρώ ότι πάντα και παντού θα υπάρχει ένα μικρό κομμάτι ανθρώπων που θα παρεξηγεί το bodybuilding, πιο πολύ γιατί είναι κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με την επίδοση. Το κουβαλάς επάνω σου, 24 ώρες το 24ωρο. Είσαι εσύ. Είναι το σώμα σου. Δεν είναι κάτι που κάνεις. Αυτό θεωρώ ότι είναι αρκετά παρεξηγήσιμο.

ΚΜ: Πιστεύεις ότι αυτή η εικόνα έχει αλλάξει κάπως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κατά τη γνώμη σου;

Χρήστος: Θεωρώ ότι όσο περνάν τα χρόνια, ναι, αλλάζει προς το καλύτερο. Προς το καλύτερο διότι βλέπω ότι υπάρχουν αρκετά μικρά παιδιά, και μεγαλύτεροι εννοείται, που ασχολούνται με τη γυμναστική, νοιάζονται πιο πολύ για τον εαυτό τους, για το σώμα τους, για τη διατροφή τους, για την υγεία τους, και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ καλό και πολύ χαρμόσυνο γεγονός. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στα γυμναστήρια. Όταν είχα ξεκινήσει στο γυμναστήριο που πήγαινα δεν υπήρχε τόσος πολύς κόσμος όσος είναι σήμερα, ούτε τόσα γυμναστήρια.

ΚΜ: Ναι σίγουρα, έχει βελτιωθεί αυτό.

Χρήστος: Είναι ένα βήμα προς το καλύτερο.

ΚΜ: Εσύ πως πιστεύεις ότι μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την εικόνα του bodybuilding σαν άθλημα προς το γενικότερο κοινό;

Χρήστος: Να υπάρχει περισσότερη προβολή του αθλήματος πρώτα απ'όλα. Επίσης κάτι που έχω δει να ισχύει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετά συμφέρονται που παίζονται στο ποιος θα βγει.

Θεωρώ ότι αν διορθωθεί αυτό, και φύγουν τα συμφέροντα και όλος ο κόσμος που κατεβαίνει στους αγώνες,κατεβούν σε μία ομοσπονδία, σε έναν αγώνα, πραγματικά θα γίνει κάτι πολύ μεγάλο. Ίσως ο μεγαλύτερος αγώνας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό τόσα χρόνια δεν γίνεται, γιατί πολύ απλά υπάρχουν αυτές οι κόντρες, σε εισαγωγικά, και τα συμφέροντα. Θεωρώ ότι αν όλα αυτά δεν υπήρχαν, το bodybuilding θα ήταν κάτι πολύ καλύτερο. Και πολύ πιο προβεβλημένο.

ΚΜ: Ναι, από την άλλη πλευρά όμως σε όλες τις χώρες υπάρχουν τέσσερις-πέντε ομοσπονδίες, απλά στην Ελλάδα το βλέπουμε λίγο παραπάνω αυτό το πράγμα.

Χρήστος: Σίγουρα ναι. Εγώ έχω παρατηρήσει κάτι. Τα τελευταία χρόνια διακρίσεις παίρνουν συγκεκριμένοι αθλητές συνέχεια. Δηλαδή, είναι εμφανές ότι στο βωμό των συμφερόντων θυσιάζουνε την προσπάθεια αρκετών αθλητών οι οποίοι θα μπορούσαν αν τους είχε δοθεί η ευκαιρία να κάνουν κάτι πραγματικά πολύ καλό. Δηλαδή, μαζί με όλα αυτά, θεωρώ ότι δεν δίνονται καθόλου ευκαιρίες σε νέα παιδιά, από την Ελλάδα, από τη χώρα τους. Η χώρα δεν βοηθάει καθόλου τα νέα ταλέντα, ή γενικά τα ταλέντα, που υπάρχουν στον χώρο του bodybuilding. Αυτό είναι έτσι ένα παράπονο.

ΚΜ: Η Ελλάδα ως χώρα σε γενικές γραμμές βοηθάει κάποια ταλέντα σε άλλα αθλήματα πχ. που είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Χρήστος: Ναι, σίγουρα βοηθάει. Εγώ δε μιλάω τόσο πολύ για τη χώρα αλλά περισσότερο για χορηγίες. Ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα πάρα πολύ ακριβό άθλημα. Το φαΐ, τα συμπληρώματα, ειδικά σε μία προετοιμασία αυτά πολλαπλασιάζονται. Και είναι ένα δύσκολο και κοστοβόρο άθλημα. Δεν δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά να βελτιωθούνε. Δηλαδή, ένα παιδί που έχει πραγματικά τα φόντα να πάει πολύ μπροστά, να βάλει πολλά κιλά πάνω του, να βγει πραγματικά πάρα πολύ καλός, απλά δεν το κάνει γιατί δεν έχει την οικονομική άνεση. Είναι κρίμα, πραγματικά.

ΚΜ: Μάλιστα. Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω ποια κοντινά σου άτομα θα ήθελες να ευχαριστήσεις μέσα από τη συνέντευξή μας.

Χρήστος: Λοιπόν, θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω εννοείται το σάιτ, το Bodybuilders.gr, για την ευκαιρία που μου έδωσε και που με τιμάει με την συνέντευξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στηρίζει και με βοηθάει από την πρώτη στιγμή. Την κοπέλα μου, την Ελένη Ζαβιτσάνου, που με στηρίζει ψυχολογικά, κάνει τα πάντα για μένα και είναι απίστευτη. Και τέλος, τον προπονητή μου, τον άνθρωπο που με έχει φτάσει ως εδώ και πραγματικά του οφείλω πάρα πολλά, τον Λευτέρη τον Φυντικάκη. Είναι ο άνθρωπος δηλαδή, που αν δεν είχα αυτόν, μπορεί να μην είχα κάνει τίποτα τα τελευταία χρόνια. Ή να μην είχα ασχοληθεί με το αγωνιστικό bodybuilding, λόγω απογοήτευσης. Με τον Λευτέρη είμαι μαζί τα τελευταία δυόμισι- τρία χρόνια και με έχει βοηθήσει όσο κανένας άλλος Οι γνώσεις του είναι φοβερές, τον θεωρώ πραγματικά top στην Ελλάδα.

ΚΜ: Πολύ ωραία Χρήστο, εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα σου στις 8 του μήνα και ότι καλύτερο για τους στόχους σου.

Χρήστος: Να'στε καλά, ευχαριστώ και πάλι.

Σχετικά Άρθρα
- 19ο Πανελλήνιο Κύπελλο IFBB-ΕΟΣΔ
- IFBB Ben Weider Diamond Cup 2013 (-95kg)



Copyright 2014 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας



 Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Συνεντεύξεις Ελλήνων & Ξένων Bodybuilder
  Συνέντευξη Με Μιχάλη Κεφαλιανό & Δαυίδ Μπαλάσα
  Συνέντευξη Μιχάλη Κεφαλιανού - Νέα & Σχέδια 2018
  Συνέντευξη Με Τον Νέο IFBB Pro Χρήστο Πιστόλα
  Μιχάλης Κάββαλος - Νικητής Mr. Κρήτη 2016
  Παρουσίαση Του Αθλητή Μιχάλη Βουτουφιανάκη
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Δημήτρη Στειακάκη!
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Μιχάλη Παπουτσάκη
  Παρουσίαση Της Αθλήτριας Φλορίντα Χούτα
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Παύλου Μπαρμπαδάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Fitness Γιάννη Καφετζάκη
  Τα Αγωνιστικά Νέα Της Στέλλας Παπαποστόλου
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Λευτέρη Πετράκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Στέφανου Κολιακουδάκη
  Συνέντευξη Με Τον Θανάση Αττιλάκο!
  Συνέντευξη Με Τον Αθλητή Physique Γιώργο Βυζανιάρη
  Συνέντευξη Με Τον Μιχάλη Κεφαλιανό, Νοέμβριος 2015
  Παρουσίαση Του Αθλητή Μιχάλη Παπουτσάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Μάριου Ζαχαράκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Δημήτρη Στιακάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Αχιλλέα Βεσάι
  Παρουσίαση Της Αθλήτριας Στέλλας Παπαποστόλου
  Παρουσίαση Του Αθλητή Γιώργου Σταμπουλή
  Παρουσίαση Του Αθλητή Βαγγέλη Καρουζάκη
  Ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος Χαράζει Μια Νέα Πορεία
  Συνέντευξη Αβράμη Κυριακού: Το Κυνήγι Της Pro Card
  Συνέντευξη Δαυίδ Μπαλάσα & Γιάννη Μάγκου
  Συνέντευξη Παντ. Σταυρουλάκη & Παύλου Μπαρμπαδάκη
  Γιάννης Μάγκος - Έτοιμος Για Την IFBB Pro League
  Συνέντευξη Με Τον Έλληνα Πρωταθλητή Βαλάντη Ντόκο
  Συνέντευξη Πρoέδρου Της IFBB, Dr. Rafael Santonja
  Συνέντευξη Κων/νου Τσάφου - Ben Weider Diamond Cup
  Συνέντευξη Με Τον Παντελή Σταυρουλάκη
  Συνέντευξη Με Τον Δημήτρη Τριπολιτσιώτη - Μέρος 2ο
  Συνέντευξη Με Τον Δημήτρη Τριπολιτσιώτη - Μέρος 1ο
  Μένιος Σεράνης: Αγάπη & Θέληση Για Το Bodybuilding
  Δημήτρης Παπαντώνης: «Η Ομοσπονδία Είναι Μία»
  Τάσος Μηνίδης Μετά Τη Μεγάλη Επιτυχία Στη Γερμανία
  Συνέντευξη Με Τον Μεγάλο Δάσκαλο - Δαυίδ Μπαλάσα!
  Nick Anthony - Ready For The 2012 Arnold Amateur!
  Ηλίας Κατσαρός - Συνέντευξη Bodybuilders.gr
  Συνέντευξη Κεφαλιανού Μετά Το Mr. Europe Pro 2012
  Κων/νος Δημητρίου Συνέντευξη Πριν Το Flex Pro 2012
  Συνέντευξη Του Αβράμη Κυριακου Στο Bodybuilders.gr
  Συνέντευξη Της Ελένης Πλακίτση Στο Bodybuilders.gr
  Λευτέρης Σιδηρόπουλος - Συνέντευξη Bodybuilders.gr
  Con. Demetriou IFBB Pro Interview - Part 2
  Interview With IFBB Pro Constantinos Demetriou
  Γιάννης Αλιμπέρτης Συνέντευξη Στο Bodybuilders.gr
  Παντελής Σταυρουλάκης - Ένα Νέο Αστέρι Στο Χώρο
  Μανώλης Καραμανλάκης Συνέντευξη Στο Atlantic City
  Mr. Olympia 2009: Συνέντευξη Μπαλάσα - Κεφαλιανού
  Δηλώσεις Κεφαλιανού 7 Ώρες Πριν Το Mr Olympia 2009
  Αποκλειστική Συνέντευξη RONNIE COLEMAN Στην Ελλάδα
  Αποκλειστική Συνέντευξη Bodybuilders.gr Tom Venuto
  Συνέντευξη Bodybuilders.gr Με Τον Μιχάλη Κεφαλιανό
  Συνέντευξη Έλληνα Πρωταθλητή, Μανώλη Καραμανλάκη
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2023 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies