ΑΡΧΙΚΗ  |   BODYBUILDING FORUM |   
   
   

Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Συνέντευξη Με Τον Παντελή Σταυρουλάκη
Συνέντευξη Με Τον Παντελή Σταυρουλάκη:
«
Όλα Στη Ζωή Είναι Θέμα Ωριμότητας & Ετοιμότητας»
By Kostas Marangopoulos, M.Sc., CPT.
31 Αυγούστου 2013


Παντελής Σταυρουλάκης

Ο Παντελής Σταυρουλάκης είναι ένας αθλητής ο οποίος ξεχώρισε από το 2009, όταν και είχαμε κάνει την πρώτη μας συνέντευξη μαζί του, μετά τις επιτυχίες του στο Mr. Κρήτη και στο Ευρωπαϊκό της Wabba. Τότε είχαμε αναφερθεό ότι ήταν ένα από τα νέα αστέρια στο χώρο, με λαμπρό αγωνιστικό μέλλον σε Ελλάδα και εξωτερικό. 4 χρόνια μετά, ο Παντελής έρχεται να αποδείξει ότι έχει εξελιχτεί κατά πολύ, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά ως αθλητής.

Στην παρακάτω συνέντευξη μιλάμε για θέματα εφ'ολης της ύλης, αγωνιστικής και μη, και μαθαίνουμε αρκετά νέα πράγματα για τη ζωή του πολλά υποσχόμενου και ταλαντούχου Έλληνα αθλητή από την Κρήτη.

------


ΚΜ: Γεια σου Παντελή, θα ήθελα να σε καλωσορίσω για μια ακόμη φορά στην ιστοσελίδα μας. Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου.

Παντελής: Εγώ σε ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις.

ΚΜ: Τα είχαμε ξαναπεί βέβαια πριν αρκετά χρόνια για το περιοδικό μας, αν θυμάσαι, το 2010.

Παντελής: Ξεχνιέται; Είναι δυνατόν;

ΚΜ: Πέρασε ο καιρός κι εσύ έχεις εξελιχθεί αρκετά, και ήρθε ο καιρός να τα ξαναπούμε. Θα σε ρωτήσω τώρα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Wabba. Πες μου πως ήταν η εμπειρία σου, πως τα πήγε όλη η ομάδα κι εσύ προσωπικά στην κατηγορία σου.

Παντελής: Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία. Βασικά ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα τόσο έντονα ότι είμαι αθλητής υψηλού επιπέδου ας το πουμε. Η φιλοξενία ήταν τέλεια. Ο αγώνας ήταν πάρα πολύ καλός, έγινε σε ένα φανταστικό μέρος, σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στη Βουδαπέστη. Τόσο η διοργάνωση όσο και οι αθλητές ήταν πολύ υψηλού επιπέδου.

Πιστεύω ότι η αποστολή πήγε πάρα πολύ καλά, όλοι οι αθλητές μπήκανε στην εξάδα. Τη μεγάλη επιτυχία την είχε ο Κώστας ο Τσάφος, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση στην Body Fitness κατηγορία με σχετική άνεση. Επίσης εξίσου πολύ μεγάλη επιτυχία ήταν η δεύτερη θέση της Αλεξάνδρας. Ο Αχιλλέας ο Βεσαϊ τρίτη θέση στη μεσαία ανδρών κατά κύριο λόγο σε μία από τις πιο δύσκολες κατηγορίες σε μεγάλους αγώνες. Ο Βασίλης δεν μπόρεσε να μπει στην εξάδα στην κατηγορία του, αλλά μπήκε εξάδα στην κατηγορία των ζευγαριών. Πέμπτη θέση πήρε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Τώρα, για μένα, στην κατηγορία μου ήταν αρχικά 12 άτομα και φοβήθηκα ότι θα ήμουν εκτός εξάδας. Έτσι όπως είδα τα παιδιά, ήταν πολύ μεγαλόσωμοι, αλλά αυτό που με χαροποιεί και μου ανέβασε πολύ την ψυχολογία ήταν ότι από την αρχή που ανεβήκαμε στη σκηνή, ήμουν στα comparison για τριάδα. Σύμφωνα με τα comparison πιστέψαμε πως θα ήμουν δεύτερος ή τρίτος. Τώρα πως ήρθε η τέταρτη θέση, δεν πολυκαταλάβαμε, γιατί comparison με τον τρίτο δεν με είχανε βάλει, έπαιζα συνεχώς με τον αθλητή που κατέκτησε την δεύτερη θεση.

ΚΜ: Οπότε σου ήρθε λίγο ξαφνικά η τέταρτη θέση.

Παντελής: Ναι, δεν το περιμέναμε. Εμένα με καλύπτει το γεγονός ότι ήμουν κοντά. Πέρα από τον πρώτο που ήταν πάρα πολύ καλός, με τους υπόλοιπους ήμουν αρκετά κοντά και αυτό μου ανεβάζει πολύ την ψυχολογία. Έτσι λέμε ότι ίσως αν δουλέψουμε σωστά έναν ολόκληρο χρόνο μπορούμε να κάνουμε και κάτι έξω.

ΚΜ: Στο φετινό Mr. Hellas πως τα είδες τα πράγματα Κέρδισες την κατηγορία σου, και στο overall βγήκες δεύτερος.

Παντελής: Ναι, ακριβώς. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζω σε αγώνα της WABBA. Φέτος, ήταν λίγο πιο χαμηλό το επίπεδο από τις άλλες χρονιές γιατί έχουν προσχωρήσει τα μεγάλα ονόματα στην IFBB και έλειψαν στον αγώνα, και αυτό φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου. Ο κόσμος ήθελε να δει τα μεγάλα ονόματα με απλά λόγια. Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι ήταν δίκαιο στην κατηγορία μου που κέρδισα αλλά και στο overall που έχασα, γιατί ο Τσάφος ήταν σε εκπληκτική κατάσταση.

ΚΜ: Νομίζω είναι η πρώτη φορά που κερδίζει αθλητής Body Fitness το πρωτάθλημα της WABBA.

Παντελής: Ναι, πράγματι ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτο. Βοήθησε και το γεγονός πως οι bodybuilders δεν ήμασταν σε τόσο καλή φόρμα. Εγώ προσωπικά είμαι ακόμη στο ψάξιμο, δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμη τον τρόπο να φτάνω σε πολύ στεγνή κατάσταση.

Είχα και μεγάλη αποχή γιατί το ’10 και το ’11 δεν είχα αγωνιστεί. Πέρσι το ’12 πάλι δεν είχαμε βγάλει αυτό που έπρεπε με τον Μιχάλη, δηλαδή πάλι το σώμα μου κράταγε λίγα νερά. Θέλει λίγο δουλειά για να μπορέσω να πιάσω τέτοιες φόρμες.

Θα δουλέψω με τον Τάσο φέτος, είχαμε δουλέψει ξανά το ‘09 μαζί. Το ψάχνουμε πως θα μας βγει καλύτερα. Δεν βγάλαμε το τέλειο ας πούμε, αλλά βγάλαμε ότι καλύτερο έχουμε βγάλει μέχρι τώρα από θέμα γράμμωσης στο Παγκόσμιο. Πιστεύω ότι βρήκαμε ένα μοτίβο, το οποίο αν το είχαμε ξεκινήσει αυτό από πριν το Mr. Κρήτη, θα είχαμε βγάλει μία εντελώς διαφορετική εμφάνιση και στους δυο αγώνες. Εφόσον το έχουμε βρει λίγο αυτό, είμαι πολύ αισιόδοξος για του χρόνου.


2η Θέση Στο Mr. Hellas 2013 Της Wabba

ΚΜ: Παντελή, το Mr. Κρήτη στο οποίο και κέρδισες πόσο κόσμο είχε; Μου κάνει πάντα εντύπωση η μεγάλη προσέλευση αθλητών και κόσμου. Πες μου λίγο για τον αγώνα, πως τον είδες εκεί;

Παντελής: Για φέτος στο Mr. Κρήτη, από θέμα προσέλευσης κόσμου, επιλογής χώρου, διοργάνωσης γενικότερα, πιστεύω ότι ήταν ό,τι καλύτερο έχω ζήσει, ό,τι έχω προλάβει δηλαδή ως αθλητής. Λίγο κάτι που μπορώ να πω ότι ενόχλησε εμένα σαν αθλητή - κι αυτό πάλι για θέματα ομοσπονδίας- είναι, ότι γινότανε ο διαχωρισμός των κατηγοριών με το μάτι. Φέτος λόγω και του καταστήματος, βοήθησα κάποια παιδιά στην προετοιμασία τους.

Μέχρι την τελευταία μέρα δεν ξέραμε σε ποια κατηγορία θα παίξουν. Ποιοι θα «κουτουλήσουν» μεταξύ τους, και υποτίθεται ότι είναι διαγωνισμός. Πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ κακό για τον αθλητή, κατά τη γνώμη μου πάντα. Δηλαδή να κάνεις την προετοιμασία και να μην ξέρεις εν τέλει που θα καταλήξεις, και να πρέπει να το μάθεις τελευταία στιγμή. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με την Ομοσπονδία, και πιστεύω ότι εκεί γίνανε κάποια λάθη. Δηλαδή κάποιοι αθλητές πήγανε σε πιο χαμηλές κατηγορίες από ότι έπρεπε, ή σε πιο υψηλές από ότι έπρεπε να παίξουν.

ΚΜ: Ναι, κατάλαβα. Αλλά στον αγώνα της Κρήτης οι κατηγορίες ήτανε με βάση κάποια Ομοσπονδία;

Παντελής: Η WFF ήταν η Ομοσπονδία. Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, νομίζω ότι κάτω από την αιγίδα της WFF γινόταν και έγινε και διαχωρισμός με το μάτι όπως γίνεται με την WFF. Πέρσι δεν έγινε κάτω από κάποια Ομοσπονδία και νομίζω ότι του χρόνου ότι μπορεί να είναι πάλι ανεξάρτητος αγώνας.

ΚΜ: Μάλιστα, κατανοητό.

Παντελής: Τώρα για τους αθλητές που μου λες, δεν ήταν όλοι Κρητικοί, έτσι; Αλλά είχε αρκετούς Κρητικούς, ασχολούνται εδώ, γυμνάζεται πολύς κόσμος. Άπλα δεν ασχολούνται αγωνιστικά γιατί δεν κοιτάνε τη σκηνή και τους αγώνες, απλά να έχουν ένα όμορφο σώμα. Δηλαδή, δεν έχουν κάτσει να ασχοληθούν και πολύ ούτε με τη διατροφή τους. Ακόμη και τα παιδιά που παίζουν στους αγώνες δεν είναι ενημερωμένοι όπως θα 'πρεπε, ούτε με το πώς πρέπει να τρέφονται, ούτε με το πώς πρέπει να προπονούνται. Αλλά γυμνάζεται πάρα πολύς κόσμος εδώ στην Κρήτη.

ΚΜ: Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί Κρητικοί αθλητές που ασχολούνται χρόνια με το άθλημα και είναι πάρα πολύ γνωστοί.

Παντελής: Είναι αρκετοί, ναι. Απλά δεν είναι αφοσιωμένοι οι αθλητές όπως είναι στην Αθήνα, που τα παιδιά ενημερώνονται, θα κάνουν τα γεύματά τους, ξέρουν πως να τραφούν. Εδώ πιο πολύ επειδή έπαιξε ένας φίλος τους, λένε θα κατέβω κ'εγώ. Κατάλαβες τι θέλω να σου πω. Εδώ πάνε να το κάνουν επειδή το έκαναν κι άλλοι. Και κατεβαίνουν πολλοί αθλητές. Δεν είναι οι αθλητές που θα τους δεις να παίξουν και να πεις αυτός θα μπορούσε να πάρει μια καλή θέση σε ένα πανελλαδικό. Ελάχιστοι είναι αυτοί.

ΚΜ: Εσύ τώρα Παντελή ασχολείσαι κθρίως με το κατάστημα που έχεις ανοίξει; Πες μας λεπτομέρειες, ασχολείσαι και με την προετοιμασία αθλητών;

Παντελής: Εντάξει, όσο μπορώ κι εγώ με την μικρή εμπειρία που έχω, κι αυτό σου λέω γιατί ο κόσμος είναι πιο δύσκολο να ετοιμαστεί με κάποιον Αθηναίο γιατί θα πρέπει να τα λένε τηλεφωνικώς. Αλλιώς είναι να βλέπεις ένα παιδί, να έχει μία προσωπική επαφή και μία ψυχολογική υποστήριξη που απαιτείται για την προετοιμασία, ειδικά αν είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Από την άλλη είμαι και διατροφολόγος και έχω και μία πιο εξειδικευμένη άποψη πάνω στη διατροφή. Στο μαγαζί πιο πολύ επικεντρώνομαι στα συμπληρώματα, ρουχισμό και διατροφές. Η διατροφή είναι και η δουλειά μου.

ΚΜ: Μάλιστα. Πόσο καιρό το έχεις το κατάστημα;

Παντελής:
Έχουμε κλείσει ένα χρόνο, και δόξα το Θεό πάμε πολύ καλά.

ΚΜ: Πολύ ωραία, εύχομαι καλές δουλειές.

Παντελής: Να ‘σαι καλά. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΚΜ: Πως άρχισες να ασχολείσαι με τα βάρη και σε τι ηλικία;

Παντελής: Βάρη ξεκίνησα Β’ Γυμνασίου, και επειδή έπαιζα και ποδόσφαιρο, το συνδύασα λίγο για να δυναμώσω, να βγάλω λίγο έκρηξη, για να γίνω πιο γρήγορος, πιο δυνατός, για να έχω ένα πλεονέκτημα στην μάχη σώμα με σώμα. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να μου άρεσαν τα βάρη. Το bodybuilding αλλάζει όλη σου την οπτική, όλη η εικόνα που έχεις εσύ και από το σπίτι σου και για τα πάντα.

Εμένα δεν μου άρεσαν αυτά τα σώματα όταν πρωτοξεκίνησα. Όταν άρχισε το σώμα μου να αλλάζει, τότε άρχισε να αλλάζει και η αισθητική μου, τελείως διαφορετική. Ποτέ δεν μου άρεσαν τα μεγαλόσωμα σώματα, αυτά που έβλεπα τότε στα περιοδικά. Είχε γυμναστήριο ο πατριός μου, και δεν είχα πάει ποτέ να γυμναστώ. Μόλις άρχισα να νιώθω ότι το έχω ανάγκη, ότι θα τα χρειαστώ στο ποδόσφαιρο τα βάρη, τότε και ξεκίνησα. Αρχικά δεν μου άρεσε καθόλου το γυμναστήριο. Αλλά μετά όμως σταμάτησα και την μπάλα και συνέχισα τα βάρη γιατί δεν μπορούσα να πάρω κιλά.


Ατομικό Ποζάρισμα - Wabba Mr. Hellas 2013

ΚΜ: Και όλο αυτό πως εξελίχθηκε, πως συνεχίστηκε αυτό αγωνιστικά; Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με αγώνες;

Παντελής: Αρχικά έβλεπα τους αγώνες εδώ τοπικά. Μετά όταν πήγα στον πρώτο μου αγώνα και παρακολούθησα, τότε πραγματικά το πήρα ζεστά, μου άρεσε τόσο πολύ, που ήθελα να το κάνω. Ήμουνα βέβαια μικρός, γύρω στα 16. Δεν πίστευα τότε ότι θα μπορέσω να φτάσω το σώμα μου σε επίπεδο αγώνων.

Περνούσε ο καιρός, πήγα φαντάρος, τελείωσα το στρατιωτικό μου το 2006 και μετά δούλεψα ένα χρόνο λίγο πιο σοβαρά. Το 2008 αποφασίσαμε να κάνουμε την πρώτη προετοιμασία. Ήταν μια αρκετά καλή πρώτη εμφάνιση, και με τον καιρό μαθαίνεις και πιο πολλά πράγματα. Πιστεύω ότι ωριμάζεις κι'όλας και βγαίνει πιο σοβαρή η προπόνηση, είσαι και πιο συνεπής με τη διατροφή σου και έρχεται σταδιακά η βελτίωση.

ΚΜ: Για το μέλλον τι επίκειται; Δηλαδή έχεις κάποια σχέδια ή όχι ακόμα;

Παντελής: Έχω κάνει σχέδια. Πιστεύω ότι όλα στην ζωή μας είναι θέμα ωριμότητας και ετοιμότητας. Αυτή τη στιγμή νιώθω έτοιμος για ένα πιο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Παλιότερα, όταν τελείωνα μία δίαιτα, ήθελα να κάτσω σπίτι, να μην κάνω διατροφή καθόλου, να μην κάνω τα έξι – επτά γεύματα που πρέπει να κάνω. Χαλάρωνα πάρα πολύ και από την προπόνηση και από την διατροφή.

Αυτό έχει αλλάξει. Δηλαδή ήμουνα στο Παγκόσμιο φέτος, είχα πάει στα ημιτελικά, και ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με αυτό που συνάντησα, που έλεγα τώρα «να επιστρέψω για να ξεκινήσουμε για του χρόνου αμέσως!». Από τη μέρα που επέστρεψα έφαγα κάποια γεύματα που είναι εκτός διατροφής και ξεκίνησα αμέσως. Ήδη είμαι πάλι σε διατροφή αυστηρή, και προπόνηση πολύ δυνατά.

Πιστεύω τώρα είμαι έτοιμος να κάνω ένα βήμα παραπάνω. Έχουμε ξεκινήσει με τον προπονητή μου τον Τάσο τον Μισαηλίδη τον σχεδιασμό για του χρόνου. Το επίπεδο της προπόνησης θα μείνει σε μεγάλη ένταση, και η διατροφή θα έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το πρόγραμμα που ακολουθήσαμε την περασμένη χρονια. Αρχές Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουμε το πλάνο για να βάλουμε μυϊκά κιλά.

Στόχος είναι να μην βάλουμε πολύ λίπος, δηλαδή αυτό που συνέβαινε συνήθως με μένα που ξέφευγα παλαιότερα στο off season και έβαζα αρκετά κακά κιλά και με κούραζε αργότερα η δίαιτα. Θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε κάποιες αδυναμίες οι οποίες υπάρχουν για να βγαίνει σιγά σιγά ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

ΚΜ: Ποια είναι τα σημεία που πιστεύεις ότι πρέπει να βελτιώσεις πιο πολύ πάνω σου; Εκτός από το conditioning, τη μέρα του αγώνα.

Παντελής: Αυτό είναι θέμα ρυθμίσεων. Θέλουμε λίγο στο στήθος να βγάλουμε πιο πολύ βάθος και πυκνότητα στους θωρακικούς. Να δουλέψουμε εσωτερικά τους μηρούς και τους προσαγωγούς, θέλουμε λίγη μυικότητα εκεί. Μηριαίους δικεφάλους, πιο πολύ μυικότητα και διαχωρισμό ακόμη καλύτερο. Απ'ότι είδαμε και φέτος τα πόδια των αθλητών έχουν ξεφύγει σε μέγεθος, είναι πραγματικά τεράστια. Θα ‘θελα εκεί στα πόδια να δώσουμε μεγάλη έμφαση.

ΚΜ: Παντελή έχεις κάποιο πρότυπο στο οποίο θα'θελες να μοιάσεις;

Παντελής: Όλοι οι αθλητές έχουνε. Εγώ έχω διαφορετικά πρότυπα. Μου αρέσει ας πούμε ο Jay Cutler, το προφίλ που έχει σαν αθλητής, η ζωή του...αλλά σαν αθλητής δεν τρελαίνομαι. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Phil Heath. Οι γραμμές που έχει, η λεπτομέρεια που μπορεί και βγάζει στον αγώνα χωρίς να υστερεί σε μυικότητα. Επίσης ο Kai Green στον τρόπο που προπονείται.

Και από Ελλάδα φυσικά ο Μιχάλης ο Κεφαλιανός, που είχα και τη χαρά να συνεργαστώ και να τον γνωρίσω και να μιλάμε τακτικά στο τηλέφωνο. Πραγματικά είναι ένας άνθρωπος σπάνιος, απίστευτος. Βλέπεις τον Μιχάλη πως προσπαθεί κόντρα σε τόσες δυσκολίες, σε τόσες αναποδιές, με πλήρη απασχόληση, μακριά από τη μέκκα του bodybuilding να πρέπει να κάνει τόσο μεγάλα ταξίδια, να ταλαιπωρείται και μετά λες, όλα γίνονται! Αν ο Μιχάλης μπορεί να κάνει τόσα πολλά πράγματα, εγώ θα παραπονιέμαι; Πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που μόνο να τον θαυμάζεις μπορείς.

ΚΜ: Είχες κάποιον άνθρωπο που σε βοήθησε στα πρώτα σου βήματα;

Παντελής: Αρχικά όταν ξεκίνησα ο πρώτος μου προπονητής επί της ουσίας ήταν ο σύζυγος της αδερφής μου.

ΚΜ: Μάλιστα. Και τώρα ποιόν έχεις σαν προπονητή;

Παντελής: Τώρα είμαι με τον Τάσο Μισαιλίδη. Είχαμε συνεργαστεί και το 2009 όμως για κάποια δικά μας θέματα είχαμε σταματήσει να δουλεύουμε μαζί. Τα εμπόδια όμως ξεπεράστηκαν και είμαστε ξανά ομάδα.

Με τον Τάσο είχα μείνει πολύ ευχαριστημένος όταν δουλέψαμε μαζί το ’09. Ο Τάσος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου είπε ότι υπάρχουν δυνατότητες. Ήταν ο πρώτος που το είχε πει και που το είδε σε μένα. Πιστεύω πως φέτος η χρονιά πήγε πολύ καλά, γιατί με βρήκε σε μία κακή κατάσταση. Τελειώνοντας πέρσι τους αγώνες είχα έναν τραυματισμό στον ώμο μου και μέχρι το Γενάρη δεν προπονούμουν καθόλου. Δεν μπορούσα ούτε το χέρι μου να σηκώσω.. Ουσιαστικά φέτος ήταν η μικρότερη προετοιμασία που έχω κάνει στην μέχρι τώρα καριέρα μου 4 μήνες, μόνο την φάση της γράμμωσης προλάβαμε.

Παντελής Σταυρουλάκης - Wabba Hellas 2012
Στον Αγώνα Wabba Mr. Hellas 2012

ΚΜ: Τόσο πολύ;


Παντελής: Προπόνηση ξεκίνησα τον Γενάρη και ήμουν σε πάρα πολύ κακή σωματική κατάσταση. Ξεκινήσαμε να κάνουμε μία προετοιμασία, απλά να δώσουμε το παρόν, λόγω του μαγαζιού. Δεν περιμέναμε ότι θα έβγαινε κάτι τόσο καλό.

ΚΜ: Μάλιστα. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος με το άθλημα; Δηλαδή, σίγουρα έχεις κάποιον στόχο στο μυαλό σου ο οποίος είναι ο κορυφαίος για σένα. Ποιος είναι αυτός;

Παντελής: Τώρα στόχοι ή όνειρα είναι αυτά...Το βασικότερο είναι οι στόχοι να είναι μικροί, να είναι εφικτοί, και να είναι εύκολο να μπορείς να τους φτάσεις. Εγώ αυτό που θέλω σαν Παντελής, είναι να μπορώ κάθε χρόνο να κάνω μικρές βελτιώσεις στο σώμα μου ή μεγάλες αν είναι εφικτό να γίνει.

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες και θέλω να αρχίσω να τις βλέπω. Θέλω να έχω το κουράγιο και τη θέληση να κάνω τα πράγματα που πρέπει να γίνουνε για να δω τελικά αν μπορεί το σώμα μου να πάει σε ένα υψηλό επίπεδο. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να είμαι συνεπής, το κεφάλι χαμηλά, πολύ δουλειά, να δούμε αν μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Και κάποιοι μικροί στόχοι που έχω, είναι κάποια στιγμή να πάρω ένα overall στην WABBA, και ένας πιο μακρινός στόχος είναι να πάρω την κατηγορία μου στο Παγκόσμιο.

ΚΜ: Βλέπουμε πάρα πολλούς αθλητές οι οποίοι ήταν στην WABBA τώρα να είναι στην IFBB. Αυτό εσένα σου δίνει κάποιο έναυσμα να αλλάξεις ομοσπονδία, ή να αγωνιστείς και στην IFBB; Η IFBB έχει ανοίξει πάρα πολύ τον ορίζοντα των αθλητών στην Ελλάδα ειδικά με τον Arnold Classic Amateur και όλες τις διοργανώσεις που γίνονται.

Παντελής: Στο επίπεδο που βρίσκομαι εγώ αυτή τη στιγμή, δεν το σκέφτομαι. Τώρα πιο πολύ θέλω να παίζω τοπικά εδώ. Με ενδιαφέρει πιο πολύ ο τοπικός αγώνας μιας και ε'ιναι εδώ η έδρα μου. Πάνω απ’ όλα κοιτάω το μαγαζί μου και τι μπορεί να μου δώσει μία προβολή η οποία θα κάνει παραπάνω καλό στη δουλειά μου. Με ενδιαφέρει να παίζω εδώ στην Κρήτη και να παίζω και σε κάποιους αγώνες Αθηνα.

Εφόσον έχω κάνει όλη αυτή την προσπάθεια, να μπορώ να κάνω και κάποιους πανελλαδικούς και διεθνής αγώνες. Με την IFBB δεν θα μπορούσα να το κάνω, γιατί πρέπει να παίζεις αποκλειστικά εκεί. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει.

ΚΜ: Όταν κάνεις αγωνιστική προετοιμασία, τι στιλ προπόνησης χρησιμοποιείς συνήθως;

Παντελής: Γενικά μου αρέσει να δουλεύω μικρές προπονήσεις αλλά με ένταση. Το έκανα παλιότερα πολύ συστηματικά αυτό, τώρα το έχω αλλάξει λίγο. Αλλάζει και ο τρόπος σκέψης και ο τρόπος που λειτουργείς. Τώρα δεν έχω κάτι στάνταρ πρόγραμμα. Έχω τις περιόδους που είναι πολύ λίγες οι προπονήσεις, 3-4 την εβδομάδα. Αυτό συνήθως το κάνω στην αρχή της off season περιόδου, παίζω μόνο σύνθετες ασκήσεις, βαριά κιλά. Ο σκοπός είναι να γίνει αιμάτωση, και δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο σε αυτό το σημείο.

Μετά περνάω σε μία άλλη φάση που αρχίζω να δουλεύω πιο πολύ τη λεπτομέρεια, λίγο αλλάζω τις γωνίες, μετά έρχεται μία άλλη περίοδος που θα δουλέψω με drop set να πηγαίνω κόντρα στο γαλακτικό οξύ. Γενικά περνάω περιόδους. Δεν κρατάω ένα στάνταρ μοτίβο, και πιστεύω αυτό δουλεύει καλύτερα. Έτσι ξαφνιάζεται το σώμα, δεν το αφήνεις ποτέ να είναι σίγουρο ότι θα του κάνεις μία στάνταρ προπόνηση σήμερα, αλλά όλα γίνονται βάση σχεδιασμού. Δεν είμαι στη φάση που ήμουν παλιότερα που έλεγα θα πάω στο γυμναστήριο και δεν ξέρω τι θα κάνω σήμερα. Έχω ένα πλάνο και πάω βάση αυτού.

ΚΜ: Στη διατροφή η στρατηγική σου ποια είναι, εκτός από το ότι δε θες να βάλεις πολύ λίπος;

Παντελής: Ναι, δεν το ξανακάνω αυτό. Δουλεύω αεροβική ακόμα και στο off season. Βασίζομαι σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και έχω πολλές διαφορετικές πηγές πρωτεϊνης καθημερινά στο διαιτολόγιο μου. Αυτό σε γραμμάρια αποτυπώνεται σε 5γρ. υδατάνθρακα και 3,5γρ πρωτεϊνης ανά κιλό άπαχης μυϊκής μάζας. Τα λιπαρά τα έχω μέτρια, περίπου 80 με 90 γραμμάρια ημερησίως, τα οποία προέρχονται από ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

ΚΜ: Αυτό το προτείνεις σε όλα τα παιδιά που κάνουν bodybuilding και ασχολούνται με αγώνες και θέλουν να βελτιώσουν το σώμα τους;

Παντελής: Το καλύτερο είναι αν κάνεις bodybuilding, να κάνεις και διατροφή για bodybuilding όλο το χρόνο και όχι μόνο όταν είναι η περίοδος της γράμμωσης. Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος που έτρωγε πολλές «σαβούρες». Απλώς σε μένα ακόμη και νερόβραστο ρύζι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μου ανεβάσει τα ποσοστά λίπους.

Στα παιδιά που ασχολούνται με το bodybuilding καλό είναι να μην ανεβαίνουν σε μεγάλα ποσοστά λίπους στο off season, και να μην παρασύρονται από τη ζυγαριά. Δυστυχώς πάρα πολλοί το κάνουν αυτό, και στο τέλος αναγκάζονται και χάνουν 25 και 30 κιλά και τους κουράζει πάρα πολύ η δίαιτα. Το δέρμα δεν θα μπορεί να πατήσει καλά στο μυ και θα είναι χαλαρό, και δεν θα βγάλεις ποτέ την εμφάνιση που θέλεις. Θα κουραστείς περισσότερο, και πάλι η εμφάνιση που θέλεις δεν θα είναι η ίδια. Άμα χάνεις 20 πόντους από την κοιλιά σου το δέρμα θα είναι χαλαρο.


Συγκρίσεις Για Τον Γενικό Τίτλο Στο Mr. Hellas 2013 Της Wabba

ΚΜ: Ναι, σωστά. Εσύ που είσαι εκεί μέσα στα πράγματα στην Κρήτη, βλέπεις τα παιδιά να ενδιαφέρονται για το άθλημα περισσότερο από ότι παλαιότερα;

Παντελής: Ναι, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και φάνηκε περισσότερο φέτος με την προσέλευση του κόσμου. Απλά αυτό που σου ‘λεγα και πριν, τα παιδιά έρχονται και έχουν πολύ λανθασμένη εικόνα για το τι είναι αυτό το άθλημα. Νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ εύκολο και θέλουν να το κάνουν πολύ πρόχειρα. Εφ'όσον το κάνεις, κάντο σωστά. Ακούω συνεχώς ότι "κατέβηκα για την εμπειρία", από άτομα που δεν έκαναν ούτε 10 μέρες δίαιτα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους εμπειρίες μπορείς να αποκομίσεις από έναν αγώνα που δεν προσπάθησες ούτε στο ελάχιστο για να είναι εκεί. Και δεν το λέω με βάση τη θέση που παίρνει κάποιος. Μιλάω καθαρά για την προσπάθεια την οποία έκανε.

ΚΜ: Εσύ από ότι φαίνεται, έχεις περάσει αρκετά με το άθλημα, έχεις και αρκετή εμπειρία, είσαι και νέο παιδί. Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στα παιδιά που είτε είναι στο σχολείο, είτε είναι στο γυμνάσιο, που ασχολούνται με κάποιο σπορ και υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον για τα βάρη. Τι θα τους έλεγες, πώς να ξεκινήσουν, τι να κάνουν πιο σωστά; Ποια είναι η συμβουλή σου εσένα που έχεις μάθει από τα λάθη σου;

Παντελής: Κοίταξε, εγώ γενικά παροτρύνω τα παιδιά που γυμνάζονται να μπουν σε αυτό το άθλημα. Απλά αυτό που σου είπα και στην πρώτη μας συνέντευξη, πρέπει να έχουν πολύ υπομονή, επιμονή και γερό στομάχι. Αυτό το ξέρω καλά. Είναι ένα άθλημα που μιλάνε όλοι, μπορεί να μιλήσει ο οποιοσδήποτε, μπορεί να πει ότι θέλει, χωρίς καν να γνωρίζει το παραμικρό.

Στο ποδόσφαιρο ας πούμε, μιλάει πολύς κόσμος κι έχει άποψη. Αλλά οι 8 στους 10 έχουν παίξει μπάλα στη ζωή τους, σε ομάδες ή σε ερασιτεχνικό επίπεδο, κάτι μπορεί να έχουνε να πούνε. Τώρα εσύ κατεβαίνεις σε έναν αγώνα και μπορεί κάποιος να σε κατηγορήσει που δεν έχει κάνει διατροφή ούτε μια μέρα ή δεν έχει ανέβει ποτέ του σε διάδρομο. Να σου κάνει τη χειρότερη κριτική. Αλλά βέβαια όπως ακούς την καλή κριτική, θα ακούς και την κακή. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Αλλά σίγουρα πρέπει να έχεις γερό στομάχι, να μπορείς να πας κόντρα σε όλα αυτά που ακούς, και να μην σε επηρεάζουν και να μείνεις στον στόχο σου.

Στα παιδιά τώρα λέω λοιπόν, να ξεκινήσουνε, να βρουν έναν άνθρωπο που γνωρίζει, που έχει ασχοληθεί με το άθλημα και να προσπαθήσουν μαζί με εμπιστοσύνη. Να μην ρωτάνε όλον τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνουν και να τα μπερδεύουν στο μυαλό τους. Να κατασταλάξουν σε έναν άνθρωπο για να αποφύγουν κάποια λάθη. Να μάθουν να γυμνάζονται σωστά, να μάθουν να τρέφονται σωστά που είναι το βασικό, γιατί το bodybuilding ή το fitness είναι 70% διατροφή. Όπως λέω κι εγώ σε όλους τους πελάτες μου, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουνε, δεν είναι διατεθειμένοι να τραφούν σωστά. Πρέπει το πρώτο τους μέλημα να είναι το φαγητό και πρέπει να είναι συνέχεια στο μυαλό σου, αν θέλεις να κάνεις κάτι σοβαρό. Περισσότερο κι από την προπόνηση δηλαδή.

ΚΜ: Κλείνοντας, πες μου ποιους κοντινούς σου ανθρώπους θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

Παντελής: Βασικά να ευχαριστήσω τον προπονητή μου τον Τάσο τον Μισαηλίδη για την φετινή χρονιά γιατί βγάλαμε κάτι πολύ καλό. Ο Τάσος είναι ένας άνθρωπος που ταιριάζουμε πάρα πολύ, σου βγάζει κάτι πολύ οικείο όταν δουλεύεις μαζί του. Θα μιλήσει άνετα και αυτό βοηθάει στο να βγει καλό αποτέλεσμα. Με βοήθησε πάρα πολύ φέτος, καθώς επίσης και τον συνέταιρό του Θανάση Υφαντόπουλο που είναι εξαιρετικός άνθρωπος.

Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω - μη τους πω ονομαστικά γιατί είναι πολλοί - το πολύ στενό μου περιβάλλον που ειδικά φέτος με το μαγαζί ήταν δύσκολά. Μου ‘πεσε πολύ βαρύ το φορτίο και ήταν και οι προετοιμασίες των αθλητών μου. Πίστευα ότι θα τα καταφέρω να ανταπεξέλθω σε όλα αυτά αλλά αναγκαστικά έγιναν και κάποια λάθη.

Επειδή έχω πολύ δυνατά άτομα γύρω μου που με αγαπάνε που μου τα συγχωρούνε όλα, και αυτοί θα καταλάβουνε ποιοι είναι, θέλω να τους ευχαριστήσω που είχαν την υπομονή και το περάσαμε όλο αυτό αλώβητοι.

Και ειδικά θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα μου, είναι ένα τεράστιο στήριγμα, είναι πραγματικά δώρο για μένα, είναι τα τυχερά που λένε. Το καλό είναι ότι είμαστε από παιδιά μαζί. Τότε δεν ήμουν τόσο σοβαρός όπως είμαι τώρα με το bodybuilding, ούτε τα ίδια γεύματα έκανα, ούτε την ίδια προπόνηση, οπότε ξέρεις, γινόταν όλα σταδιακά.

Είναι πολύ σημαντικό ο δικός σου άνθρωπος να μπορεί να σε καταλάβει και να σε κατανοήσει και να έχει την υπομονή. Γιατί όπως και να έχει όταν είσαι στη δίαιτα, όταν είσαι κουρασμένος, όταν πεινάς, δεν είσαι ακριβώς ο εαυτός σου, είσαι και λίγο διαφορετικός μερικές φορές. Εκεί πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος να μπορεί να ηρεμήσει τα πνεύματα, να προσπεράσει κάποια πράγματα για να είστε καλά. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει χωρίς να έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο δίπλα σου, οπότε παραπάνω από τη μισή προσπάθεια την οφείλω στη Χρυσούλα. Ειδικά με το μαγαζί της πέσανε και πάρα πολλά, είχε πολλές ευθύνες, οπότε η γυναίκα μου είναι αστέρι.

ΚΜ: Να σε ευχαριστήσω και πάλι για το χρόνο σου Παντελή, και να σου ευχηθώ καλή επιτυχία αγωνιστικά και επαγγελματικά.

Παντελής: Εγώ σε ευχαριστώ πολύ, όπως και το Bodybuilders.gr για την στήριξη σας.

Σχετικά Άρθρα & Συζητήσεις:
- Wabba Mr. Hellas 2013 - Φωτογραφίες Ημιτελικών
- Ποζάρισμα Παντελή Σταυρουλάκη - Πρωτάθλημα Wabba 2013


  

 


Copyright 2013 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Συνεντεύξεις Ελλήνων & Ξένων Bodybuilder
  Συνέντευξη Με Μιχάλη Κεφαλιανό & Δαυίδ Μπαλάσα
  Συνέντευξη Μιχάλη Κεφαλιανού - Νέα & Σχέδια 2018
  Συνέντευξη Με Τον Νέο IFBB Pro Χρήστο Πιστόλα
  Μιχάλης Κάββαλος - Νικητής Mr. Κρήτη 2016
  Παρουσίαση Του Αθλητή Μιχάλη Βουτουφιανάκη
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Δημήτρη Στειακάκη!
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Μιχάλη Παπουτσάκη
  Παρουσίαση Της Αθλήτριας Φλορίντα Χούτα
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Παύλου Μπαρμπαδάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Fitness Γιάννη Καφετζάκη
  Τα Αγωνιστικά Νέα Της Στέλλας Παπαποστόλου
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Λευτέρη Πετράκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Στέφανου Κολιακουδάκη
  Συνέντευξη Με Τον Θανάση Αττιλάκο!
  Συνέντευξη Με Τον Αθλητή Physique Γιώργο Βυζανιάρη
  Συνέντευξη Με Τον Μιχάλη Κεφαλιανό, Νοέμβριος 2015
  Παρουσίαση Του Αθλητή Μιχάλη Παπουτσάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Μάριου Ζαχαράκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Δημήτρη Στιακάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Αχιλλέα Βεσάι
  Παρουσίαση Της Αθλήτριας Στέλλας Παπαποστόλου
  Παρουσίαση Του Αθλητή Γιώργου Σταμπουλή
  Παρουσίαση Του Αθλητή Βαγγέλη Καρουζάκη
  Ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος Χαράζει Μια Νέα Πορεία
  Χρήστος Πιστόλας: Ταλέντο & Αγάπη Για Το Άθλημα
  Συνέντευξη Αβράμη Κυριακού: Το Κυνήγι Της Pro Card
  Συνέντευξη Δαυίδ Μπαλάσα & Γιάννη Μάγκου
  Συνέντευξη Παντ. Σταυρουλάκη & Παύλου Μπαρμπαδάκη
  Γιάννης Μάγκος - Έτοιμος Για Την IFBB Pro League
  Συνέντευξη Με Τον Έλληνα Πρωταθλητή Βαλάντη Ντόκο
  Συνέντευξη Πρoέδρου Της IFBB, Dr. Rafael Santonja
  Συνέντευξη Κων/νου Τσάφου - Ben Weider Diamond Cup
  Συνέντευξη Με Τον Δημήτρη Τριπολιτσιώτη - Μέρος 2ο
  Συνέντευξη Με Τον Δημήτρη Τριπολιτσιώτη - Μέρος 1ο
  Μένιος Σεράνης: Αγάπη & Θέληση Για Το Bodybuilding
  Δημήτρης Παπαντώνης: «Η Ομοσπονδία Είναι Μία»
  Τάσος Μηνίδης Μετά Τη Μεγάλη Επιτυχία Στη Γερμανία
  Συνέντευξη Με Τον Μεγάλο Δάσκαλο - Δαυίδ Μπαλάσα!
  Nick Anthony - Ready For The 2012 Arnold Amateur!
  Ηλίας Κατσαρός - Συνέντευξη Bodybuilders.gr
  Συνέντευξη Κεφαλιανού Μετά Το Mr. Europe Pro 2012
  Κων/νος Δημητρίου Συνέντευξη Πριν Το Flex Pro 2012
  Συνέντευξη Του Αβράμη Κυριακου Στο Bodybuilders.gr
  Συνέντευξη Της Ελένης Πλακίτση Στο Bodybuilders.gr
  Λευτέρης Σιδηρόπουλος - Συνέντευξη Bodybuilders.gr
  Con. Demetriou IFBB Pro Interview - Part 2
  Interview With IFBB Pro Constantinos Demetriou
  Γιάννης Αλιμπέρτης Συνέντευξη Στο Bodybuilders.gr
  Παντελής Σταυρουλάκης - Ένα Νέο Αστέρι Στο Χώρο
  Μανώλης Καραμανλάκης Συνέντευξη Στο Atlantic City
  Mr. Olympia 2009: Συνέντευξη Μπαλάσα - Κεφαλιανού
  Δηλώσεις Κεφαλιανού 7 Ώρες Πριν Το Mr Olympia 2009
  Αποκλειστική Συνέντευξη RONNIE COLEMAN Στην Ελλάδα
  Αποκλειστική Συνέντευξη Bodybuilders.gr Tom Venuto
  Συνέντευξη Bodybuilders.gr Με Τον Μιχάλη Κεφαλιανό
  Συνέντευξη Έλληνα Πρωταθλητή, Μανώλη Καραμανλάκη
   

    
    

 

Έλληνες Πρωταθλητές
Σπύρος Μπουρνάζος - Spyros Bournazos
Μιχάλης Κεφαλιανός - Michael Kefalianos
Μανώλης Καραμανλάκης - Manolis Karamanlakis
Αλέκος Σιατραβάνης
Σταύρος Παπαδόπουλος
Μανώλης Τζινίδης
Δαυίδ Μπαλάσας

Έλατε στην παρέα μας στο Bodybuilders.gr Facebook fan page. Πατήστε εδώ για να δείτε τα πιο πρόσφατα μας video στο YouTube!  

  

 
   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2018 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies