ΑΡΧΙΚΗ  |   BODYBUILDING FORUM |   
   
   

Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Δημήτρης Παπαντώνης: «Η Ομοσπονδία Είναι Μία»
Δημήτρης Παπαντώνης: «Η Ομοσπονδία Είναι Μία»
Συνέντευξη Με Τον Διοργανωτή Του "Alexander 2013"

By Kostas Marangopoulos, M.Sc., CPT.
30
Μαϊου, 2013
Ο Δημήτρης Παπαντώνης είναι ένας από τους πιο γνωστούς διοργανωτές επιτυχημένων αγώνων στην Ελλάδα με μεγάλη ιστορία και αγάπη για το ελληνικό σιδερένιο άθλημα. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει διοργανώσει μερικούς από τους μεγαλύτερους διεθνείς αγώνες IFBB στη χώρα μας με τεράστια απήχηση από κοινό, Έλληνες και ξένους αθλητές. Στην παρακάτω συνέντευξη που μας έδωσε, την παραμονή μίας ακόμη μεγάλης διοργάνωσης, μας μιλά για πολλά και τρέχοντα θέματα σχετικά με το ελληνικό bodybuilding και την ιστορία που έχει ο ίδιος αφήσει στο χώρο από τη δεκαετία του '80 και μετέπειτα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα, τη διοργάνωση και τους αθλητές και τον ευχαριστούμε για την ειλικρίνεια των απόψεων του σε όλες μας τις ερωτήσεις.

KM: Καλησπέρα Δημήτρη. Θέλω να ξεκινήσουμε με το χθεσινό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Αν μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για τη διοργάνωση, πως πήγε επειδή ήσουν εκεί, και τη γενική εικόνα που έχεις.

Δ. Παπαντώνης: Καλησπέρα και από μένα. Κατά τη γνώμη μου ήταν μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχουν γίνει στην ΕΟΣΔ. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς επίσης μεγάλη και η προσέλευση αθλητών οι οποίοι έπαιξαν για πρώτη φορά στην ΕΟΣΔ. Αυτό έδωσε στον αγώνα ένα ιδιαίτερο χρώμα. Υπήρχε στήριξη και από άλλες εταιρείες που είχαν περίπτερα δίνοντας μια έξτρα κινητικότητα. Τα δύο κυρίαρχα στοιχεία ήταν η μεγάλη προσέλευση κόσμου και το υψηλό επίπεδο των αθλητών.

ΚΜ: Απ' ότι είδα πρέπει να είχε γύρω στους 100+ αθλητές.

Δ. Παπαντώνης:
Ήταν 100 συν αθλητές ναι, και υπήρχαν κατηγορίες που είναι καινούργιες στην Ομοσπονδία, όπως είναι το physique, athletic fitness και κάποιες εκδηλώσεις που έγιναν, δίαθλο ας πούμε με βυθίσεις και μονόζυγο, κάποια νέα πράγματα για τα Ελληνικά δεδομένα. Διοργανώσεις που γίνονται μόνο στο εξωτερικό, όπως στο Arnold, στην Αμερική.

Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μία συσπείρωση γύρω από την Ομοσπονδία. Υπάρχουν νέοι αθλητές οι οποίοι είναι υψηλού επιπέδου και τα μηνύματα είναι θετικά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να ακολουθηθεί δουλειά και να διαχειριστεί σωστά, είτε από τη δική μας τη μεριά που είμαστε οι χορηγοί που αγαπάμε το άθλημα, είτε από την πλευρά της Ομοσπονδίας. Εκεί θα κλειδώσουν κάποια πράγματα. Εμείς παίρνουμε το μήνυμα και από κει και πέρα θέλει δουλειά. Εκεί καταλήγω δηλαδή.

ΚΜ: Ποιος είναι ο λόγος κατά τη γνώμη σου αυτής της προσέλευσης προς την ΕΟΣΔ;

Δ. Παπαντώνης:  Πηγαίνοντας δύο-τρία χρόνια πίσω σε κάποιες κινήσεις που κάναμε εμείς εδώ πάνω στην Θεσσαλονίκη πάντα μαζί με την ΕΟΣΔ και τον Πρόεδρο της, αλλά και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Προέδρου της IFBB κ. Rafael Santonja, περνώντας κάποια μηνύματα, με τους αγώνες που διοργανώθηκαν, τους αθλητές που στηρίξαμε, τους guest poser που φέραμε, την οργάνωση που έγινε, και τα χρήματα που δαπανήθηκαν, έδωσαν το έναυσμα και σε άλλους ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν το άθλημα στην Ελλάδα στο να γίνουν περισσότερες κινήσεις, με περισσότερη στήριξη, περισσότερους αθλητές, υψηλότερο επίπεδο και μεγαλύτερη συσπείρωση.

ΚΜ: Και έχουν γίνει αρκετές μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Άρχισαν το 2010 με τον αγώνα του Olympus Pro που είχες κάνει.

Δ. Παπαντώνης: Στο Olympus Pro είχαμε 1000 άτομα μέσα και 90 συμμετοχές αθλητών. Υπήρχε κατηγορία πρωταθλητών με χρηματικό έπαθλο και 3 guest poser. Το 2011 επίσης, πάλι είχαμε 78 αθλητές την μία μέρα στο Πρωτάθλημα. Τη δεύτερη μέρα έγινε το Elite Pro Tour "Alexander The Great", με χρηματικό έπαθλο και γενικό νικητή τον Stefan Havlic τον Σλοβάκο, που μετά από λίγο διάστημα κέρδισε το Arnold Amateur. Και όλα αυτά με την παρουσία του Παγκόσμιου Προέδρου της IFBB κ. Rafael Santonja, πολλών διεθνών κριτών της Ομοσπονδίας, και με 6 guest poser επαγγελματίες. Ένας αγώνας που στοίχησε 65.000 ευρώ.

ΚΜ: Και το Σάββατο 1η Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη έχουμε το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Σωματικής Διάπλασης και Fitness, "Alexander 2013".

Δ. Παπαντώνης: Το Σάββατο 1η Ιουνίου έχουμε το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας σ'ένα Συνεδριακό χώρο εδώ στη Θεσσαλονίκη, με δεσπόζουσα την παρουσία του Robert Piotrkowicz που είναι επαγγελματίας της IFBB, Olympia Competitor και σε πολύ καλή φόρμα. Ένας αθλητής που βγήκε από τα Elite Pro Tour σαν αυτό που διοργανώσαμε το 2011 στην Θεσσαλονίκη. Έχει κερδίσει το τελευταίο Grand Prix στη Santa Susanna στην Ισπανία, παίρνοντας την πρόκριση για το Olympia 2013, κερδίζοντας μεγάλα ονόματα, όπως ο Αμερικάνος Toney Freeman, ο Baitollah Abbasπour, Ronny Rockel, Alfonso del Rio και τον δικό μας Μιχάλη Κεφαλιανό ο οποίος ήταν σε καταπληκτική φόρμα και νομίζω ότι αδικήθηκε για μία ακόμη φορά.


Με Τον Μιχάλη Κεφαλιανό Στο Arnold Classic Europe 2012.

ΚΜ: Ως guest poser του αγώνα, σωστά;


Δ. Παπαντώνης: Ως guest poser και φιλοξενούμενος μου. Και επιλέχτηκε εφόσον είναι ένας αθλητής της εταιρείας που αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα. Η επαγγελματική σειρά έχει το όνομα του και συμπίπτει και με την μεγάλη νίκη του στο Mr. Europe Pro. Φυσικά οφείλω να ομολογήσω, για να προλάβω και μερικούς καλοθελητές, ότι η πρώτη επιλογή μας ήταν ο Μιχάλης Κεφαλιανός αλλά δυστυχώς επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν του επέτρεπαν να παρευρεθεί.

ΚΜ: Πες μας όλες τις λεπτομέρειες για τον αγώνα, δηλαδή τι ώρα ξεκινάει, πόσο είναι το εισιτήριο και ότι άλλο θεωρείς σημαντικό.

Δ. Παπαντώνης: Το πρωί κατά τις 11 ξεκινάμε με τη ζύγιση των αθλητών και θα είμαστε λίγο ελαστικοί για να προλάβουν να έρθουν και αθλητές από άλλες πόλεις οπότε θα το πάμε μέχρι τις 1-2 η ώρα. Πρώτα θα ολοκληρωθεί η ζύγιση και θα διαχωριστούν οι κατηγορίες, και ο αγώνας λέμε 6μμ, αλλά συνήθως αυτά αργούνε κανένα 40λεπτο, οπότε 7 παρά με 7 η ώρα θα αρχίσει ο αγώνας και προχωράμε.

ΚΜ: Και το εισιτήριο είναι 10 ευρώ;

Δ. Παπαντώνης: 10 ευρώ θα είναι το εισιτήριο όσο και στο Πανελλήνιο. Είναι ένα νορμάλ νούμερο γιατί είναι και οι εποχές δύσκολες.

ΚΜ: Θα υπάρξουν συμμετοχές πιστεύεις και από το Πανελλήνιο;

Δ. Παπαντώνης: Ναι βέβαια, επειδή στην Ομοσπονδία ανήκουν οι σύλλογοι. Όπως λειτουργούν οι Ομοσπονδίες σε όλα τα αθλήματα. Αυτοί οι σύλλογοι θα φέρουν κάποιους αθλητές οι οποίοι θα παίξουν στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα. Έτσι θα πλαισιώσουν τον αγώνα, αρκετοί αθλητές καλού επιπέδου. Θα είναι ένας δυνατός αγώνας.

ΚΜ: Όταν λέμε διασυλλογικό πρωτάθλημα, απ' ότι μου είχες πει μπορούν να λάβουν μέρος και ξένοι αθλητές.

Δ. Παπαντώνης: Στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα αυτή είναι η διαφορά από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, μπορούν να παίξουν μέσα στις κατηγορίες και αθλητές που δεν έχουν την ελληνική ταυτότητα αλλά ανήκουν σε σύλλογο της Ομοσπονδίας.

Δίνει μία δυνατότητα και σε άλλους αθλητές που ζουν στη χώρα μας να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και ενεργά αγωνιστικά. Γιατί υπάρχουν πολλά παιδιά που είτε είναι από τις γύρω χώρες είτε σπουδάζουν εδώ πέρα και θα ήθελαν να κάνουν μία εμφάνιση σε όλες τις κατηγορίες από classic μέχρι body, και οι γυναίκες επίσης σε fitness.

ΚΜ: Δημήτρη θα έχει και κάποιο γυναικείο guest ο αγώνας ή όχι;

Δ. Παπαντώνης: Δε θα γίνει guest γυναικείο. Θα βρίσκονται όμως στο περίπτερο της εταιρείας και η δύο αθλήτριες που αντιπροσωπεύουν την MPS και την Nutrytec στην Ελλάδα. Η Έλενα Καββά και η Ελένη Κρητικοπούλου η οποία ετοιμάζεται να παίξει σε τρία Grand Prix επαγγελματικά στην Αμερική. Αν θυμάμαι καλά 3 Ιουλίου αναχωρεί για Σικάγο, ή λίγο πριν, οπότε θα παίξει το πρώτο Grand Prix εκεί πέρα στην κατηγορία figure και θα επιστρέψει μετά το Olympia. Θα είναι ένα καλό αγωνιστικό tour της Ελένης. Η Έλενα Καββά η οποία έκανε την υπέρβαση με μια φοβερή εμφάνιση στο Arnold στο Columbus Ohio, δίπλα στα ιερά τέρατα του γυναικείου bodybuilding όπως η Iris Kyle, η Jaxeni Oriquen, η Debi Laszewski και η Cathy LeFrancois και έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασία για το 2014.


Με Τις Δύο Ελληνίδες Επαγγελματίες Της IFBB Και Sponsored Athletes, Έλενα Καββά και Ελένη Κρητικοπούλου

ΚΜ: Πολύ καλό νέο αυτό για την Ελένη, ανοίγεται για άλλους ορίζοντες.

Δ. Παπαντώνης: Η Ελένη έχει κάνει τον κύκλο της εδώ στην Ελλάδα, έχει πάρει Πανελλήνια, έχει πάρει το τελευταίο το Amateur στο Arnold το γενικό, έγινε επαγγελματίας, έχει ανοίξει τα φτερά της σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Τώρα θέλει δουλειά και βοήθεια και από τους σπόνσορες, γιατί είναι σκληρή η προσπάθεια. Είναι δύσκολες οι κατηγορίες στα επαγγελματικά. Εκεί υπάρχει δηλαδή μία προσγείωση των αθλητών λίγο απότομη, γιατί είναι μαθημένοι από τα ερασιτεχνικά με άλλους ρυθμούς. Η ανταγωνιστικότητα στα επαγγελματικά και το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό και θέλει πολύ δουλειά.

ΚΜ: Και θα αποκτήσει και εξαιρετική εμπειρία από τους αγώνες και τη διαμονή της βέβαια.

Δ. Παπαντώνης: Ναι είναι και η εμπειρία γιατί πρέπει να σε δουν έξω, να παίξεις μία φορά, δύο φορές, να επαναληφθείς, τρεις φορές, να σε μάθουν οι κριτές, να σε μάθουν οι διοργανωτές και σιγά σιγά να έρθει η επιβεβαίωση, θα έλεγα, στα επαγγελματικά.

ΚΜ: Πες μου λίγα λόγια για την εταιρία σου και τους αθλητές που σπονσοράρετε.

Δ. Παπαντώνης: H Nutrytec είναι ισπανική εταιρία, είναι εργοστάσιο παραγωγής στην Ισπανία, στο Τολέδο έξω από τη Μαδρίτη. Είναι μεγάλη εταιρία, με πάρα πολλούς κωδικούς, πολύ καλής ποιότητας προϊόντα και έχουμε πάρει την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα. Έχει ένα μεγάλο τμήμα αθλητών η ίδια, κυρίως Ισπανών σαν μαμά-εταιρία, με μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ της, τον Robert Piotrkowicz. Η επαγγελματική σειρά των προϊόντων της, Xtrem, αντιπροσωπεύετε προσωπικά από τον Piotrkowicz.

Από κει και πέρα εμείς σαν MPS που αντιπροσωπεύουμε την Nutrytec, σπονσοράρουμε την Ελένη Κρητικοπούλου και την Έλενα Καββά. Υπάρχει και ένα team από άλλους δεκαπέντε αθλητές οι οποίοι είναι βέβαια πιο μικρών απαιτήσεων, προς το παρών τουλάχιστον. Τους βοηθάμε και μας βοηθάνε γιατί αυτό είναι αμοιβαίο. Προσπαθούμε πάντα να στηρίζουμε όσους περισσότερους αθλητές μπορούμε με σκοπό την πρόοδο του αθλήματος.


Με Την Ελληνίδα IFBB Figure Pro Ελένη Κρητικοπούλου.

ΚΜ: Απ'όσο γνωρίζω έχεις μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα. Εσύ προσωπικά δηλαδή έχεις κάνει πολλά πράγματα για το άθλημα, είτε με διοργάνωση αγώνων είτε με στήριξη αθλητών όπως είπες πριν. Πες μου πως ξεκίνησες, και πως ήρθε η αγάπη με το bodybuilding;

Δ. Παπαντώνης: Δεν θα ήθελα να κουράσω με τα προσωπικά μου τόσο πολύ αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ένα flashback. Πάμε πολλά χρόνια πίσω βέβαια, γύρω στα 37 όσο και αν ακούγεται σοκαριστικό το νούμερο είναι πολλά τα χρόνια, στο 1976. Τα μηνύματα τα πρώτα τα πήρα από τον πατέρα μου θα έλεγα, που έπεσαν στα χέρια μου κάτι περιοδικά τότε «Δυναμικά Σπορ» λεγόταν, τα εξέδιδε ο τότε πρόεδρος της IFBB στην Ελλάδα ο Σταύρος ο Τριανταφυλλίδης. Και όπως τα ξεφύλλιζα εκεί μέσα ανακάλυψα τον Αμερικάνικο επαγγελματικό κόσμο του bodybuilding, με όλους τους παλιούς γίγαντες αθλητές, Schwarzenegger, Columbu, Larry Scott, Sergio Oliva, και από τότε θα έλεγα ότι γεννήθηκε ένας έρωτας ο οποίος κρατάει μέχρι σήμερα.

ΚΜ: Έχεις πάρει μέρος και σε αγώνες;

Δ. Παπαντώνης: Ναι έχω παίξει σε αγώνες. Ο πρώτος μου αγώνας ήταν στα Junior του ’79 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα IFBB, και κατέβαινα μέχρι το ’83. Έχω πάρει ένα Πανελλήνιο Junior τότε με πολύ υψηλό επίπεδο εκείνη την εποχή στην IFBB με guest poser τον Albert Beckles. Είχε γίνει στο ξενοδοχείο President, ένας πολύ καλός αγώνας, με μεγάλα ονόματα μετέπειτα στο χώρο του Bodybuilding και πρωταθλητές όπως ήταν ο Πετρόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδογεωργάκης, ο Σπύρος ο Κατσούρης, είχαμε παίξει μαζί τότε σε εκείνο τον αγώνα.

ΚΜ: Μετά πως εξελίχθηκε σε διοργάνωση αγώνων;

Δ. Παπαντώνης: Έχω σπουδάσει οικονομικά, έχω κάνει μεταπτυχιακό έξω στο Μόντρεαλ στο McGill το Πανεπιστήμιο και από κει ξεκίνησε. Παράλληλα με τις σπουδές μου δηλαδή ασχολούμουν και με τη γυμναστική στο εξωτερικό, και έκανα κάποιες γνωριμίες σε επίπεδο επαγγελματικού bodybuilding. Μην ξεχνάμε ότι η έδρα του Joe Weider ήταν το Μόντρεαλ, από κει κατάγεται και εκεί ήταν η διαμονή του. Έγιναν κάποιες επαφές τότε εκείνη την εποχή του ’89, και μετά είχα έρθει στην Ελλάδα, και είχαμε κάνει τότε με την εταιρία που είχαμε δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα πάλι με την IFBB. Είχαμε φέρει και τον Lee Haney στην Ελλάδα, είχε πάρει το 4ο Olympia τότε αν θυμάμαι και ήταν στη μέση της καριέρας του σε πολύ καλό επίπεδο.

Τον είχαμε εδώ δύο εβδομάδες και από τότε θα έλεγα ότι άρχισε όχι η χορηγία, αλλά η βοήθειά μας στο Ελληνικό Bodybuilding. Εκεί ήταν η αφετηρία δηλαδή που αρχίσαμε να βοηθάμε το Ελληνικό Βodybuilding. Βέβαια είχαμε ωριμάσει κι εμείς και εμπορικά και σαν προσωπικότητες, είχαμε μεγαλώσει, είχαμε ψηθεί και μπορούσαμε να τα βλέπουμε πιο ώριμα τα πράγματα, πιο ουσιαστικά. Και αυτό κάνουμε από τότε.

Σαν γεγονός τα δύο Grand Prix που κάναμε πολύ μετά, το ’10 και το ‘11 ήτανε σε κοστολόγιο-οργάνωση και πραγματοποίηση ανάλογο και εφάμιλλο όπως είπε και ο πρόεδρος της IFBB που ήταν καλεσμένος ο κ. Rafael Santonja, μεγάλων Grand Prix επαγγελματικών οργανώσεων ακόμη και Olympia από άποψη stage σκηνής και λέιζερ, κομπιούτερ κ.α.

Γιατί ένα Grand Prix για να το κάνεις, το budget του είναι πάνω από 60.000 ευρώ για να γίνει. Κάπου εκεί ήμασταν να σου πω το ’11, για να μην πω παραπάνω.

ΚΜ: Ναι σίγουρα καταλαβαίνω είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία να κάνεις έναν διεθνή αγώνα.

Δ. Παπαντώνης: Μιλάμε για αγώνα επαγγελματικού επιπέδου. Να φέρεις αθλητές να παίξουνε είναι σύνθετο το θέμα, έχεις πολλές παραμέτρους, από κάποιες εγγυήσεις που πρέπει να καταβάλεις στην Ομοσπονδία για να διασφαλιστεί η διεξαγωγή και η επιτυχία του αγώνα, μέχρι το στήσιμο του αγώνα, το πώς πρέπει να είναι, η φιλοξενία κάποιων παραγόντων της Ομοσπονδίας από το εξωτερικό, από διεθνείς κριτές μέχρι πολλούς άλλους. Κάποιους αθλητές οι οποίοι είναι με συμβόλαια, πρέπει να καλύψεις τη διαμονή τους και την αμοιβή τους να ‘ρθουν να παίξουν. Είναι πολλά και ανεβαίνει πάρα πολύ το κόστος, ξεκινάμε από 60.000 και πάνω για να γίνει ένας τέτοιος αγώνας.

ΚΜ: Θα ήθελα να σε ρωτήσω, το έχουμε ξανασυζητήσει βέβαια, αν υπάρχει περίπτωση να γίνει επαγγελματικός αγώνας στην Ελλάδα;

Δ. Παπαντώνης: Γιατί να μην υπάρχει; Βέβαια μπήκαμε τώρα σε εποχές δύσκολες για να διαθέσει κάποιος τόσα λεφτά - αν το κάνει ένας. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να γίνει αν μαζευτούν δυο-τρεις χορηγοί οι οποίοι θέλουν να κάνουν μία τέτοια οργάνωση. Σίγουρα μπορούν να το πετύχουν, εάν προτεραιότητα τους είναι το μέλλον του Ελληνικού Bodybuilding, πάνω από το προσωπικό συμφέρον. Εγώ πάντα είμαι αυτής της άποψης και πάντα είμαι μέσα σε τέτοιες διοργανώσεις και αν μπορώ να βοηθήσω σε οτιδήποτε τέτοιο, τότε είμαι πάντα παρών.

ΚΜ: Πιστεύεις ότι είναι κυρίως θέμα οικονομικό και συσπείρωσης χορηγών;

Δ. Παπαντώνης: Όλα ξεκινάνε σε οικονομική βάση όταν μιλάμε για τη σημερινή εποχή που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η ισχύς εν τη ενώσει είναι ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή. Αλλά υπάρχει ένα «αλλά» μεγάλο εδώ πέρα, το οποίο δεν μπορούμε να το αναλύσουμε έτσι σε μία συνέντευξη. Για να μην μακρηγορώ και να πιάσουμε την ουσία του θέματος είναι ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν.

Οπότε κάποιοι πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα – και εγώ ο ίδιος- προς το κοινό καλό. Ώστε να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το bodybuilding στην Ελλάδα γιατί αν ανατρέξω από το 1976 έως το 2013 που μιλάμε τώρα, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Και το λέω με λύπη διότι αυτή είναι η αλήθεια, είτε τη βλέπουμε είτε όχι. Υπήρξαν αναλαμπές, κινήσεις, αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κάποιοι βοηθούσαν, κάποιοι άλλοι χαλούσαν και εκεί τελείωνε το θέμα και ξανά από την αρχή. Οπότε πρέπει να γίνουν πιο ριζοσπαστικά πράγματα για να μπορέσει να γυρίσει η κατάσταση. Να ευαισθητοποιηθούνε όλοι, να κατανοήσουμε και να διατηρήσουμε τις ισορροπίες στην αλυσίδα της αγοράς, να δουλέψουμε με στόχο ώστε το Ελληνικό Bodybybuilding να έχει μέλλον, ώστε να γίνει μία αφετηρία για να μην επανερχόμαστε στον ίδιο παρονομαστή πάλι, αλλά να αθροίζουμε συνέχεια θετικά.


Το 1989 Με Τον 8-Φορές Mr. Olympia Lee Haney Στην Ελλάδα.

ΚΜ: Εσύ σαν fan του bodybuilding και σαν διοργανωτής πως βλέπεις το μέλλον του ελληνικού bodybuilding; Ποιοι είναι οι αθλητές που πιστεύεις ότι έχουν μέλλον δηλαδή για να προχωρήσουν πιο ψηλά;

Δ. Παπαντώνης: Όταν μιλάμε για μέλλον του ελληνικού bodybuilding, μιλάμε σε βάθος χρόνου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον και να αναφερόμαστε στα επόμενα δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια. Οπότε αυτομάτως πρέπει να τρέξουμε σε κάποιες ηλικίες που είναι αυτή τη στιγμή ενεργοί αθλητές δηλαδή στο χώρο οι οποίοι είναι 25, 26, 27 μάξιμουμ και παράλληλα να έχουν και καλό επίπεδο. Θεωρώ ότι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος, ο Αττιλάκος, ο Ρετσινας είναι μια φουρνιά αθλητών που άμα δουλέψουνε με υπομονή και θέληση μπορούμε να τους θαυμάσουμε σε αγώνες στο εξωτερικό.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις περιορίζεται πάρα πολύ ο αριθμός ώστε να αναφέρουμε κάποια ονόματα παρ'όλο που όπως βλέπεις αναφέρω μερικά. Αυτόν που θα μπορούσα να πω ότι με εντυπωσίασε στον αγώνα του 26ου Πανελληνίου, και που πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή αν του πάνε όλα καλά, και του εύχομαι να πάνε όλα καλά, είναι ο Τριπολιτσιώτης. Είναι ένα παιδί 23 χρονών το οποίο είχε φοβερές μάζες και έχει όλο το μέλλον μπροστά του αυτή τη στιγμή, έτσι;

ΚΜ: Ναι βεβαίως συμφωνώ, ήταν εξαιρετικός και βελτιωμένος από τον τελευταίο του αγώνα.

Δ. Παπαντώνης: Με εντυπωσίασε ο συνδυασμός της ποιότητας που είχε, της μάζας και της ηλικίας του, έτσι; Δηλαδή, αν δουλέψει καλά, θα φτάσει πάρα πολύ ψηλά και έχει όλο το χρόνο μπροστά του. Αν μιλάμε για μέλλον, έτσι; Γιατί αθλητές καλούς έχουμε αυτή τη στιγμή αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μετά από έξι-εφτά χρόνια. Αυτό θέλω να πω. Για να μην παρεξηγηθώ κιόλας. Υπάρχει μία τάση εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε κριτική και να παρεξηγούμε ότι μας βολεύει, και αυτό είναι πάρα πολύ κακό, ξέρεις. Φρενάρει τα πράγματα, και το να είσαι παπαγάλος και τα «είπα, είπες» δημιουργούν μόνο παρεξηγήσεις και πάνε πίσω τα πράγματα.

ΚΜ: Αυτό είναι σίγουρο.

Δ. Παπαντώνης: Αλλά κάποιους, αυτό το πράγμα, αυτή η πόλωση που δημιουργείται τους βολεύει, για τα προσωπικά δικά τους συμφέροντα, αλλά εκεί χάνει ο αθλητής. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Ο αθλητής πρέπει να είναι πάνω από όλα αυτά για όφελος δικό του. Και αν ο αθλητής πάει καλά τότε και το bodybuilding πάει καλά, τότε και οι χορηγοί έχουν δουλειά και όπως όλοι καταλαβαίνουμε όλα είναι μια αλυσίδα που θα πρέπει να δουλεύει σωστά για να υπάρχει μέλλον.

ΚΜ: Πιστεύεις ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση στην Ελλάδα, να δούμε μία μέρα στο μέλλον μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ομοσπονδιών?

Δ. Παπαντώνης: Πρόσεξε να σου πω κάτι στο οποίο πολλοί πέφτουν σε αυτό το λάθος. Η Ομοσπονδία είναι μία. Δηλαδή η Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης, είναι η ΕΟΣΔ-IFBB. Αυτή η Ομοσπονδία είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με σφραγίδα Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει σημασία αυτό που σου λέω, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Γιατί ακούμε διάφορα και πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα. Ο ένας κάνει αγώνα εδώ, ο άλλος χάνει αγώνα εκεί - ας κάνουν όσα "σόου" θέλουν, γιατί μιλάμε για σόου, δεν είναι αγώνες. Αγώνας, πρωτάθλημα, κύπελλο, διασυλλογικό πρωτάθλημα, είναι ένας. Η Ομοσπονδία είναι μία. Απλά είναι τα πράγματα. Πόσες Ομοσπονδίες μπάσκετ έχει; Μία. Βόλεϊ; Μία. Ποδοσφαίρου; Μία. Δεν μπορεί να έχει δύο αναγνωρισμένες από το κράτος.

Οι οποίες αυτές όλες οι Ομοσπονδίες και η Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης υπόκεινται στον αθλητικό νόμο κανονικά. Είσαι δηλαδή υπεύθυνος και υπόλογος του αθλητικού νόμου, δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις εσύ. Και η Ομοσπονδία έχει τα παρακλάδια της που είναι οι σύλλογοι.

Υπάρχει δελτίου αθλητού, υπάρχει γιατρός που πιστοποιεί ότι είσαι υγιής και με το δελτίο πας και παίζεις στον αγώνα. Άρα η Ομοσπονδία είναι μία λοιπόν. Τώρα όποιοι άλλοι είναι δορυφόροι ή κάνουν διάφορα "σόου" που τους ονομάζουν αγώνες ή οτιδήποτε άλλο και ασχολούνται, καλό θα είναι τότε αυτοί να ενσωματωθούν στην Ομοσπονδία καλοπροαίρετα και να βοηθήσουν, κανείς δεν είπε όχι ποτέ. Αυτή είναι η απάντηση.

ΚΜ: Εγώ ρωτάω κυρίως γιατί δεν ξέρω επακριβώς πως είναι οι νόμοι σχετικά με τις αθλητικές ομοσπονδίες και πάντα μου έκανε εντύπωση.

Δ. Παπαντώνης:
Εντάξει, εγώ σου είπα πως είναι, όχι νομικά, αλλά πως είναι τα πράγματα. Δηλαδή όταν είναι αναγνωρισμένη από το κράτος με σφραγίδα Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με Ελληνική Δημοκρατία σφραγίδα πάνω, σημαίνει ότι είναι μία Ομοσπονδία. Δεν υπάρχουν δύο Ομοσπονδίες. Τώρα αν υπάρχει κάποιος άλλος που κάνει αγώνες, αυτό το πράγμα είναι σόου, δεν είναι αγώνας, δεν είναι πανελλήνιο πρωτάθλημα. Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ, ή ποδοσφαίρου ή βόλεϊ ή bodybuilding, γιατί είναι το ίδιο πράγμα αυτά που σου λέω, αναγνωρισμένα από το κράτος, είναι ένα. Και Πανελληνιονίκης είναι ένας.

ΚΜ: Να εκφράσω την ερώτησή μου αλλιώς. Υπάρχει περίπτωση να δούμε ακόμα περισσότερους αθλητές να πηγαίνουν στην IFBB και γιατί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα; Γιατί κατεβαίνουν σε άλλους αγώνες;

Δ. Παπαντώνης: Βλέπεις ότι ήδη υπάρχει μία στροφή. Σε αυτό συντέλεσαν κάποια πράγματα. Αυτό είναι καλό και θετικό. Μακάρι να κρατήσει και να έχει αυτή τη διαχρονικότητα. Τώρα, γιατί δεν το έκαναν μέχρι τώρα, μάλλον γιατί κάποια πράγματα λειτουργούν λίγο παρεϊστικα εδώ στην Ελλάδα. Δηλαδή π.χ. έχω εγώ ένα γυμναστήριο και τα συμφέροντά μου είναι εκεί, παίρνω και άλλους δέκα αθλητές που είναι μαζί μου και τους πάω εκεί. Στην ουσία, η άποψή μου είναι ότι τους καταστρέφω αυτούς τους αθλητές αν δεν τους πάω εκεί που πρέπει να τους πάω, στο δρόμο για το δικό τους καλό δηλαδή. Ποιο είναι το δικό τους καλό; Να ανήκουν σε ένα φορέα ο οποίος είναι νόμιμος, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος, και του ανοίγουν και οι πόρτες να πάει να παίξει και σε αγώνες στο εξωτερικό, όπως είναι το Arnold Amateur, όπως είναι τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, τα πανευρωπαϊκά, τα παγκόσμια και τα Grand Prix. Και θα του δοθεί και η δυνατότητα να γίνει και επαγγελματίας αν είναι καλός, είτε είναι άντρας είτε είναι η γυναίκα.


Promo Του Αγώνα Alexander 2013 Στη Θεσσαλονίκη.

ΚΜ: Εντάξει όμως στο εξωτερικό υπάρχουν ουκ ολίγες ομοσπονδίες και διοργανώσεις.

Δ. Παπαντώνης: Έξω υπάρχουν, το θέμα είναι πόσοι είναι οι αναγνωρισμένοι φορείς σε κάθε χώρα. Δηλαδή από τη στιγμή που εδώ στη δική μας τη χώρα είναι αναγνωρισμένο αυτό το άθλημα, εκεί «κλειδώνουν» κάποια πράγματα. Άρα για να προχωρήσει αυτό και να είναι υγιές και σωστό, με το σωστό τρόπο, θα πρέπει όλοι να ‘ρθουν να βοηθήσουν σε αυτό το φορέα, που είναι νόμιμος, που είναι αναγνωρισμένος. Αυτό θέλω να πω. Βέβαια εκεί μπαίνουν τα συμφέροντα διαφόρων, οι οποίοι ο καθένας κοιτάει αυτό που τον συμφέρει και αυτό που τον βολεύει και εκεί έρχεται η σύγκρουση. Αυτά θέλουν ωριμότητα και υπέρβαση για να μπορούν να συγκλίνουν ώστε να μπορέσουμε να τα νικήσουμε και να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Φυσικά υπάρχουν και οι υπηρεσίες, υπάρχουν οι σύλλογοι που ψηφίζουν κάθε δύο χρόνια στην Ομοσπονδία. Είναι δημοκρατικές οι διαδικασίες, καταθέτουνε, είναι ο πρόεδρος, υπάρχουν υποψήφιοι. Οι σύλλογοι ψηφίζουν και βγάζουν κάθε δύο χρόνια τον Πρόεδρο.

ΚΜ: Καλό είναι να το αναφέρουμε γιατί δεν το ξέρει ο κόσμος.

Δ. Παπαντώνης: Δεν το ξέρει ο κόσμος, ακριβώς. Και βλέπεις γράφονται διάφορα και φεύγουμε από την ουσία.

ΚΜ: Σίγουρα, και καλό είναι να ξεκαθαρίζονται.

Δ. Παπαντώνης: Κάτι άλλο που ήθελα να πω ως τελευταίο, μια παρατήρηση θα έλεγα, είναι ότι αν κρίνουμε την πορεία όλων αυτών των ετών, γιατί όλα αυτά γίνονται από την αγάπη για το άθλημα, τα λεφτά που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είτε για να γίνει προβολή μιας εταιρίας που αντιπροσωπεύουμε είτε για να έρθουν κάποιοι guest, είναι πολλαπλάσια αυτών που έχουν μπει στην τσέπη μας. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί ακούγονται διάφορα.

Εμείς όλη αυτή την υπόθεση της χορηγίας, το κάνουμε γιατί αγαπάμε το bodybuilding. Δεν το κάνουμε για να βγάλουμε λεφτά. Εμείς είμαστε μέσα από αυτή την υπόθεση, και όταν το 2011 στο Βελλίδειο φέραμε έξι guest Olympia competitors, και δώσαμε ουκ ολίγα και μπήκαμε μέσα, το κάναμε γιατί αγαπάμε το χώρο, δεν το κάναμε για να βγάλουμε λεφτά.

Αυτό είναι μία παρατήρηση γιατί βγαίνουν διάφοροι, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι κακοπροαίρετα και κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς. Όταν λοιπόν θα φτάσουν όλοι αυτοί που λένε αυτά που λένε, να δώσουν αυτά που έχουμε δώσει εμείς, τότε τους επιτρέπω να κάνουν την κριτική. Γιατί αυτή η κριτική εκ του ασφαλούς χωρίς να ματώσει η τσέπη σου είναι εύκολη. Αυτό πονάει λιγάκι. Γι’ αυτό το λέω κατάλαβες; Δεν είναι πολλοί αυτοί, ευτυχώς.

Αλλά θα ‘πρεπε όταν κάποιος ασχολείται 35-37 χρόνια στο χώρο και έχει φέρει δέκα αθλητές επιπέδου Olympia στην Ελλάδα και έχει πληρώσει, και έχει κάνει άπειρες διοργανώσεις, και στη δεκαετία του ’90, το λιγότερο θα έπρεπε να σέβονται κάποια πράγματα αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι βγήκανε χθες. Δεν ήταν καν γεννημένοι τότε, αυτοί που μιλάνε. Άρα λίγο σεβασμό, τίποτα παραπάνω.

ΚΜ: Το μήνυμα σου είναι σαφές, Δημήτρη. Κλείνοντας τη συνέντευξη, ποιους ανθρώπους θα ήθελες να ευχαριστήσεις?

Δ. Παπαντώνης: Εγώ θέλω αρχικά να ευχαριστήσω όσους ασχολούνται με το ελληνικό bodybuilding, είτε είναι αθλητές που ασχολούνται πιο ενεργά, είτε είναι απλοί αθλούμενοι σε κάποια γυμναστήρια οι οποίοι ασχολούνται με το άθλημα.

Γιατί πρέπει ο κόσμος να γυμνάζεται, να είναι τρόπος ζωής, γιατί εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω σε αυτό. Έχω ζήσει στην Αμερική πολλά χρόνια και όπως αντιλαμβάνεσαι κι εσύ γιατί το γνωρίζεις πάρα πολύ καλά, υπάρχει άλλη νοοτροπία στον κόσμο το οποίο λείπει εδώ. Είμαστε πιο πολύ του φραπέ και της πίτσας εδώ, ακόμα. Πάει να γυρίσει λίγο αυτό αλλά ακόμα είναι εκεί. Εγώ αυτόν τον κόσμο θέλω να ευχαριστήσω, γιατί αυτός ο κόσμος μας συντηρεί και μας κάνει να υπάρχουμε ακόμα.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και συνεργάτη μου τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια και είμαστε μαζί στην εταιρία, τον στηρίζω και με στηρίζει, τον Νίκο τον Παπαγεωργίου. Έχει τον σύλλογο Α.Σ. Πολυνίκης εδώ στη Θεσσαλονίκη με μεγάλο ενεργητικό αθλητών με πρώτες-δεύτερες θέσεις σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ιορδάνη Λεβεντέλη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης, για την άψογη συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια μαζί του. Είμαστε δίπλα του και τον στηρίζουμε γιατί είναι αμοιβαίο και θα τον στηρίζουμε όσο μπορούμε προσπαθώντας από κοινού για το καλύτερο μέλλον του Ελληνικού Bodybuilding.

ΚΜ: Θα ήθελα και εγώ από πλευράς μου να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου και να ευχηθώ καλή επιτυχία στον αγώνα του Σαββάτου.

Δ. Παπαντώνης:
Εγώ σ' ευχαριστώ πολύ, να'σαι καλά.


Σχετικά Άρθρα
-
Alexander 2013 - Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Σωματικής Διάπλασης ΕΟΣΔ-IFBB
- 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σωματικής Διάπλασης ΕΟΣΔ-IFBB

   
 

Copyright 2013 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Συνεντεύξεις Ελλήνων & Ξένων Bodybuilder
  Συνέντευξη Με Μιχάλη Κεφαλιανό & Δαυίδ Μπαλάσα
  Συνέντευξη Μιχάλη Κεφαλιανού - Νέα & Σχέδια 2018
  Συνέντευξη Με Τον Νέο IFBB Pro Χρήστο Πιστόλα
  Μιχάλης Κάββαλος - Νικητής Mr. Κρήτη 2016
  Παρουσίαση Του Αθλητή Μιχάλη Βουτουφιανάκη
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Δημήτρη Στειακάκη!
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Μιχάλη Παπουτσάκη
  Παρουσίαση Της Αθλήτριας Φλορίντα Χούτα
  Τα Αγωνιστικά Νέα Του Παύλου Μπαρμπαδάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Fitness Γιάννη Καφετζάκη
  Τα Αγωνιστικά Νέα Της Στέλλας Παπαποστόλου
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Λευτέρη Πετράκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Στέφανου Κολιακουδάκη
  Συνέντευξη Με Τον Θανάση Αττιλάκο!
  Συνέντευξη Με Τον Αθλητή Physique Γιώργο Βυζανιάρη
  Συνέντευξη Με Τον Μιχάλη Κεφαλιανό, Νοέμβριος 2015
  Παρουσίαση Του Αθλητή Μιχάλη Παπουτσάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Μάριου Ζαχαράκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Δημήτρη Στιακάκη
  Παρουσίαση Του Αθλητή Bodybuilding Αχιλλέα Βεσάι
  Παρουσίαση Της Αθλήτριας Στέλλας Παπαποστόλου
  Παρουσίαση Του Αθλητή Γιώργου Σταμπουλή
  Παρουσίαση Του Αθλητή Βαγγέλη Καρουζάκη
  Ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος Χαράζει Μια Νέα Πορεία
  Χρήστος Πιστόλας: Ταλέντο & Αγάπη Για Το Άθλημα
  Συνέντευξη Αβράμη Κυριακού: Το Κυνήγι Της Pro Card
  Συνέντευξη Δαυίδ Μπαλάσα & Γιάννη Μάγκου
  Συνέντευξη Παντ. Σταυρουλάκη & Παύλου Μπαρμπαδάκη
  Γιάννης Μάγκος - Έτοιμος Για Την IFBB Pro League
  Συνέντευξη Με Τον Έλληνα Πρωταθλητή Βαλάντη Ντόκο
  Συνέντευξη Πρoέδρου Της IFBB, Dr. Rafael Santonja
  Συνέντευξη Κων/νου Τσάφου - Ben Weider Diamond Cup
  Συνέντευξη Με Τον Παντελή Σταυρουλάκη
  Συνέντευξη Με Τον Δημήτρη Τριπολιτσιώτη - Μέρος 2ο
  Συνέντευξη Με Τον Δημήτρη Τριπολιτσιώτη - Μέρος 1ο
  Μένιος Σεράνης: Αγάπη & Θέληση Για Το Bodybuilding
  Τάσος Μηνίδης Μετά Τη Μεγάλη Επιτυχία Στη Γερμανία
  Συνέντευξη Με Τον Μεγάλο Δάσκαλο - Δαυίδ Μπαλάσα!
  Nick Anthony - Ready For The 2012 Arnold Amateur!
  Ηλίας Κατσαρός - Συνέντευξη Bodybuilders.gr
  Συνέντευξη Κεφαλιανού Μετά Το Mr. Europe Pro 2012
  Κων/νος Δημητρίου Συνέντευξη Πριν Το Flex Pro 2012
  Συνέντευξη Του Αβράμη Κυριακου Στο Bodybuilders.gr
  Συνέντευξη Της Ελένης Πλακίτση Στο Bodybuilders.gr
  Λευτέρης Σιδηρόπουλος - Συνέντευξη Bodybuilders.gr
  Con. Demetriou IFBB Pro Interview - Part 2
  Interview With IFBB Pro Constantinos Demetriou
  Γιάννης Αλιμπέρτης Συνέντευξη Στο Bodybuilders.gr
  Παντελής Σταυρουλάκης - Ένα Νέο Αστέρι Στο Χώρο
  Μανώλης Καραμανλάκης Συνέντευξη Στο Atlantic City
  Mr. Olympia 2009: Συνέντευξη Μπαλάσα - Κεφαλιανού
  Δηλώσεις Κεφαλιανού 7 Ώρες Πριν Το Mr Olympia 2009
  Αποκλειστική Συνέντευξη RONNIE COLEMAN Στην Ελλάδα
  Αποκλειστική Συνέντευξη Bodybuilders.gr Tom Venuto
  Συνέντευξη Bodybuilders.gr Με Τον Μιχάλη Κεφαλιανό
  Συνέντευξη Έλληνα Πρωταθλητή, Μανώλη Καραμανλάκη
   

    
    

 

Έλληνες Πρωταθλητές
Σπύρος Μπουρνάζος - Spyros Bournazos
Μιχάλης Κεφαλιανός - Michael Kefalianos
Μανώλης Καραμανλάκης - Manolis Karamanlakis
Αλέκος Σιατραβάνης
Σταύρος Παπαδόπουλος
Μανώλης Τζινίδης
Δαυίδ Μπαλάσας

Έλατε στην παρέα μας στο Bodybuilders.gr Facebook fan page. Πατήστε εδώ για να δείτε τα πιο πρόσφατα μας video στο YouTube!  

  

 
   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2018 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies