Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
No Pain, No Gain: Μύθος ή Μια Απόλυτη Αλήθεια;
No Pain, No Gain: Μύθος ή Μια Απόλυτη Αλήθεια;
By Tom Venuto, Συγγραφέα Του Βιβλίου Burn the Fat, Feed the Muscle.
8
Ιουνίου, 2013


Tom Venuto - Φιλοσοφία No Pain No Gain

No Pain, No Gain.
Είναι αυτό το απόφθεγμα απλά ένας μύθος fitness και παράλληλα μία ξεκάθαρα κακή συμβουλή; Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να το πιστεύουν. Ως bodybuilder με 25 χρόνια προπονητική εμπειρία και πάνω από δύο ντουζίνες τρόπαια στο ράφι μου, έχω να σας προσφέρω μία διαφορετική οπτική…

Η απόλυτη αλήθεια;

Η επιτυχία στο σώμα σου και σε κάθε τομέα της ζωή σου έχει να κάνει με το να υπερβαίνεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις άνετα, και να αγκαλιάζεις την δυσφορία.

Για να επιτύχεις υψηλά επίπεδα φυσικής και προσωπικής επιτυχίας θα πρέπει να προσεγγίσεις την προπόνησή σου, και όλη σου τη ζωή, ως μία προσπάθεια που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Η απόλυτη αλήθεια είναι, ότι ή κινείσαι προς τα μπρος ή κινείσαι προς τα πίσω; ή εξελίσσεσαι ή πεθαίνεις. Δεν υπάρχει αυτό που θα λέγαμε "άνετη συντήρηση".

Για να εξελιχθείς, πρέπει να βγεις πιο πάνω από τους άθλους του παρελθόντος, πέρα από αυτά που θεωρείς οριακά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βγεις έξω από τα γνωστά, μέσα στο άγνωστο˙ έξω από αυτά που νιώθεις οικεία, μέσα στα ανοίκεια˙ έξω από την άνεσή σου και μέσα στα δύσκολα. Πρέπει να βγεις έξω από την ζώνη μέσα στην οποία νιώθεις άνετα.

Ο συγχωρεμένος ο Robert Cavett, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της Εθνικής Ένωσης Ομιλητών, είπε κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν γύρω γύρω όλη τους τη ζωή με τον ομφάλιο λώρο τους στο χέρι και ψάχνουν κάποιο μέρος να τον ξανασυνδέσουν.»

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται το νέο, το άγνωστο και το ανοικείο. Προτιμούν να παραμείνουν μέσα στη μήτρα της άνεσης. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν˙ όταν η προσπάθεια γίνεται επίπονη, όταν η δουλειά γίνεται σκληρή, πάντοτε αποτραβιούνται πίσω στην ασφάλεια. Αλλά οι αξιοσημείωτοι άνθρωποι κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Γνωρίζουν ότι πρέπει να βγουν έξω από την ζώνη που αισθάνονται άνετα, και να προχωρήσουν μέσα σε μία νέα περιοχή ή θα λιμνάσουν και θα πεθάνουν.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είπε κάποτε ότι ποτέ δεν ήθελε να επαναλάβει μία προηγούμενη επιτυχία. Πάντα δημιουργούσε κάτι καινούργιο. Το αποκάλεσαν «Imagineering». (ενν. δημιουργία νέων ιδεών με το συνδυασμό τεχνικών γνώσεων και δημιουργικής φαντασίας). Στόχος της επιχείρησης Ντίσνεϊ ήταν συνεχώς να ονειρεύονται και να δημιουργούν πράγματα που δεν είχαν κάνει ποτέ πριν, και δείτε που έχει φτάσει η Ντίσνεϊ σήμερα.

Ορίστε μία μικρή φράση που θα έπρεπε να βάλετε στον πίνακα ανακοινώσεων, στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας ή κάπου που θα την βλέπετε πάντα:
«Κάνε ότι έκανες πάντα, και θα πάρεις αυτό που έπαιρνες πάντα.»

Δεν μπορείς να εξελιχθείς ή να αλλάξεις κάνοντας αυτό που έχεις ήδη κάνει. Πρέπει να προπονηθείς απλά και μόνο για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την επιστροφή στα παλιά. Η συντήρηση δεν συμβαίνει όταν δεν κάνεις τίποτα, η συντήρηση είναι η δουλειά που κάνεις για να καταπολεμήσεις την εντροπία (την φυσική τάση των πραγμάτων να χειροτερεύουν).

Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφήνουν την ζώνη της άνεσης. Δεν θα το κάνουν στη δουλειά τους, δεν θα το κάνουν στις προσωπικές τους ζωές. Δεν θα το κάνουν στο άθλημά τους. Δεν θα το κάνουν για προσωπική υγεία και καλή φόρμα. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή…

..Πονάει.

Εξ’ ορισμού, πως είναι να βρίσκεται κανείς εκτός της ζώνης που νιώθει άνετα; ΔΕΝ νιώθει άνετα, σωστά; Η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Μερικές φορές μπορεί να είναι επίπονη σωματικά, αλλά είναι πάντα επίπονη πνευματικά και συναισθηματικά, με τη μορφή της πειθαρχίας, της θυσίας, της αβεβαιότητας και του φόβου.

Το γνωμικό, «Χωρίς πόνο, δεν υπάρχει κέρδος» απορρίπτεται πάντα σαν να επρόκειτο για κακή συμβουλή. Η πραγματικότητα της ζωής είναι ότι δεν εξελίσσεσαι αν δεν κάνεις διαρκώς βήματα εκτός της ζώνης άνεσης, και έξω από αυτή τη ζώνη της άνεσης υπάρχει η δυσφορία και ο πόνος.

Πως Σκέφτονται οι Πρωταθλητές και οι Νικητές

Βρίσκω ότι είναι κυρίως εκείνοι που δεν καταφέρνουν τίποτα που παρουσιάζουν το «χωρίς πόνο, δεν υπάρχει κέρδος» ως ένα κακό πράγμα. Αλλά οι νικητές το πιάνουν το νόημα. Οι πρωταθλητές κατανοούν την έξοδο από τη ζώνη της άνεσης μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο, κι έτσι την αγκαλιάζουν.

Όταν μιλάς για τους Ολυμπιακούς, ή για επαγγελματικό bodybuilding ή το Super Bowl ή το παγκόσμιο πρωτάθλημα, καλά θα κάνεις να πιστέψεις ότι περιλαμβάνουν σωματικό πόνο, πειθαρχία, θυσίες, αίμα, ιδρώτα, και δάκρυα – κυριολεκτικά. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που απλά θέλουν να γίνουν από αγύμναστοι γυμνασμένοι, από υπέρβαροι να έρθουν στο ιδανικό τους βάρος, δεν έχει να κάνει τόσο με τον σωματικό «πόνο»˙ είναι περισσότερο σαν να "τεντώνεις" τον εαυτό σου.

Πως αποκτάς ευλυγισία; Τι σου λέει ο προπονητής σου; Τεντώνεσαι μέχρι να αισθανθείς δυσφορία, αλλά όχι ως σημείου να νιώσεις πόνο, σωστά; Όταν πάρεις μία στάση στην οποία νιώθεις ελαφρά δυσφορία και την κρατήσεις για αρκετό χρόνο, τότε τι συμβαίνει; Η δυσφορία φεύγει, γιατί ο μυς γίνεται πιο εύπλαστος, και η εμβέλεια της κίνησης αυξάνεται.

Κάθε φορά, τεντώνεσαι λίγο μακρύτερα, μόλις και αγγίζεις την περιοχή που δεν έχεις αγγίξει ποτέ πριν, και τελικά, καταλήγεις να κάνεις σπλιτ. Και γιατί το προσεγγίζεις έτσι; Γιατί δεν θέλεις να τραυματιστείς. Αν τεντωθείς πολύ μακριά, πολύ γρήγορα, ο μυς θα σχιστεί.

Οι αθλητές που ανήκουν στην ελίτ και όσοι έχουν επιτύχει πολλά, πρέπει να πιέσουν τους εαυτούς τους˙ πρόκειται να σπρώξουν τα περιθώρια και να δοκιμάσουν τα όριά τους. Αλλά αν δεν είσαι αθλητής της ελίτ ή έμπειρος bodybuilder, και πάρεις τη συμβουλή «χωρίς πόνο, δεν έχει κέρδος» πολύ κυριολεκτικά, θα καταλήξεις να τραυματιστείς.

Πάντα λέω στον training partner μου όταν τον βλέπω να κάνει μορφασμούς κατά τη διάρκεια ενός σετ και τελειώνει με ένα πονεμένο ύφος στο πρόσωπό του, «Έχεις τραυματιστεί, ή απλά πονάς;» Ξέρει για τι πράγμα μιλάω. Αν μου πει ότι πονάει, λέω, «Ωραία, καλά. Αφού δεν έχεις τραυματιστεί, ας τελειώνουμε. Επόμενο σετ.»

Καλός Πόνος vs. Κακός Πόνος

Δεν πρόκειται για τραυματισμό. Είναι κακός πόνος. Το να πιέζεις τον εαυτό σου μέσα από τον κακό πόνο είναι ριψοκίνδυνο. Αλλά πίεσε τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να βελτιωθείς αν δεν πιέσεις τον εαυτό σου. Αν κάποιος θέλει απλά να «μείνει σε καλή σωματική κατάσταση» --- ΟΚ εντάξει. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται και πολλά για να μείνει κανείς σε καλή φυσική κατάσταση, εφόσον το έχει ήδη καταφέρει.

Αλλά τι συμβαίνει όταν θέλεις να βελτιωθείς; Όταν θέλεις ένα καινούργιο σώμα; Αν θέλεις να αλλάξεις; Αν αυτό θέλεις, πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου λίγο. Πρέπει να σπάσεις τις ζώνες της άνεσης. Και αν το σώμα σου δεν αλλάζει, τότε δεν με ενδιαφέρει πόσο σκληρά νομίζεις ότι δουλεύεις, ό,τι κάνεις αυτή τη στιγμή είναι μέσα στη ζώνη της άνεσής σου.

Η δήλωση «χωρίς πόνο, δεν υπάρχει κέρδος» έχει παρερμηνευθεί, κριτικαριστεί και σημειωθεί ως απάτη από πολλούς. Ωστόσο, οι άνθρωποι που κριτικάρουν είναι σχεδόν πάντοτε άνθρωποι που δεν βγαίνουν από τη ζώνη άνεσης και δεν έχουν επιτύχει πολλά. Μην τους ακούτε. Αντίθετα, ακολουθήστε το μικρό ποσοστό ανθρώπων που βγαίνει έξω και επιτυγχάνει υπέροχα πράγματα.

Αγκαλιάστε τον «καλό πόνο» της ανάπτυξης, όπως κάνουν οι πρωταθλητές. Σύντομα καταλαγιάζει, και απολαμβάνετε τα οφέλη της αλλαγής και ο πόνος ξεχνιέται. Έχετε φτάσει σε ένα νέο, υψηλότερο σημείο επιτευγμάτων. Απολαύστε τη θέα για λίγο. Αλλά έχετε το νου σας, γιατί δεν αργεί ο καιρός που τα υψηλά επίπεδα γίνονται η νέα ζώνη άνεσης και είναι ώρα να πιέσετε πάλι.


Σχετικά Άρθρα
-
10 Νοητικές Μέθοδοι Για Να Βελτιώσουμε Την Απόδοση Μας Στο Gym
- Μπορεί Η Προπόνηση Του Νου Να Μας Κάνει Πιο Δυνατούς;

   
 

Copyright 2013 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας



 Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Προγράμματα & Προπονήσεις Βodybuilding Με Βάρη
  Πρόγραμμα Προπόνησης Upper - Lower Body
  Άλλο Bodybuilding Και Άλλο Powerlifting!
  Προπόνηση Ώμων Για Όγκο & Πλήρη Μυϊκή Ανάπτυξη
  Η Προπόνηση Στήθους Του Arnold Schwarzenegger
  Άπταιστη Τεχνική: Η Σημασία Της Στην Προπόνηση Μας
  Γρήγορη Αύξηση Μυικής Μάζας - Πλήρες Πρόγραμμα
  Ξεκούραση Ανάμεσα Στα Σετ - Πόσο Και Γιατί;
  Ασκήσεις Κοιλιακών Σε Μπάλα Για Τέλειο Στομάχι
  Τεχνικές Για Supersets & Bodybuilding
  Προπόνηση Κορμού Για Αθλητές Πολεμικών Τεχνών
  Προπόνηση Πλάτης Για Άρχάριους Στο Bodybuilding
  Πως Να Διαλέξετε Μια Πολεμική Τέχνη
  Η Σημασία Του Σωστού Stretching Των Μυών
  Τι Είναι Η Αερόβια Υψηλής Έντασης (HIIT);
  Προπόνηση Τρικεφάλων Για Τεράστια Μπράτσα
  Ενεργειακά Υποστρώματα Κατά Την Προπόνηση
  Χτίστε Τα Πόδια Σας Με Προπόνηση 50μ Sprint
  Αερόβια Προπόνηση Για Μέγιστη Απώλεια Λίπους
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2023 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies