Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Άλλο Bodybuilding Και Άλλο Powerlifting!
Άλλο Bodybuilding Και Άλλο Powerlifting!
Του Σωφρόνιου Θεοδωρίδη
6 Νοεμβρίου, 2017


Άλλο Bodybuilding Και Άλλο Powerlifting!

Συχνά ο κόσμος του fitness αλλά και ο απλός αθλούμενος συγχέουν τις έννοιες της σωματοδόμησης (κοινώς bodybuilding) με την προπόνηση δύναμης (ευρέως γνωστή ως powerlifting).

Η διαφορά; Αρκετά μεγάλη αλλά όχι μη συνεργάσιμη η μία με την άλλη.

Τι εννοούμε:
Η σωματοδόμηση αφορά την μέγιστη καταπόνηση του μυός με στόχο το μυϊκό κάματο στο τέλος της εκτέλεσης της άσκησης. Πρακτικά; Ο μυς πρέπει να ουρλιάζει! Και αυτό από την πρώτη κιόλας επανάληψη. Όταν θέλουμε να αναπτύξουμε την μυϊκότητα μας δεν θέλουμε να προσθέσουμε κιλά όπως όλοι θέλουν να πιστεύουν, αλλά γραμμάρια! Μας κοροϊδεύεις θα αναρωτιόταν κάποιος και με το δίκιο του.

Όμως πρέπει να αντιληφθούμε πως όταν οι έρευνες δείχνουν ότι το μέγιστο μυϊκό βάρος που μπορεί να βάλει κάποιος ετήσια κυμαίνεται από 3-4 κιλά (1), τότε καταλαβαίνει κανείς ότι ξεγελάμε τον εαυτό μας νομίζοντας ότι βάλαμε 10 κιλά σε 2-3 μήνες και αυτό είναι επίτευγμα! Εν κατακλείδι το αποτέλεσμα ότι ανεβήκαμε σε δύναμη όλο αυτό το διάστημα που πήραμε αυτά τα κιλά, δεν σημαίνει ότι έχουμε ανέβει σε μυϊκά όσο νομίζουμε.. (1).

Με αυτό λοιπόν το παράδειγμα μεταπηδούμε στο κομμάτι της προπόνησης δύναμης (powerlifting). Θέλοντας να ανεβούμε σε δύναμη δεν μας απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο θα το πετύχουμε αυτό. Με λίγα λόγια, από τον τρόπο εκτέλεσης μιας άσκησης (κυρίως των βασικών όπως squat, bench press, military press, deadlift), μέχρι την διατροφή και την ανάρρωση, έχουμε αρκετές διαφορές με την σωματοδόμηση!

Στο όνομα του στόχου το οποίου έχουμε σε δύναμη εκτελούμε κάθε άσκηση δίχως να μας ενδιαφέρει αν εμπλέκεται ο μείζον θωρακικός, πλατύς ραχιαίος ή ο μέγας γλουτιαίος. Μας απασχολεί να σηκώσουμε τα κιλά! Αυτό λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα να εμπλέκονται διαφορετικοί μύες απ’ ότι ορίζει θεωρητικά η άσκηση, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως ο εγκέφαλος μας βοηθάει με δευτερεύων μύες να πετύχει τον στόχο του (2).
Ο συνδυασμός:

Όταν στο κομμάτι της σωματοδόμησης (bodybuilding) μετά από ένα μεσόκυκλο πρόγραμμα (2 μηνών) φτάσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας και ουσιαστικά ‘’κολλήσουμε’’ στα ίδια κιλά και αποτελέσματα χωρίς αλλαγή στο σώμα μας, ορίζουμε ένα μικρόκυκλο (1 μήνας) όπου θα επικεντρωθούμε στην δύναμη!

Πως λαμβάνει χώρα αυτό:
Το σύστημα ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) είναι αυτό που καθορίζει με ποια πηγή ενέργειας θα λειτουργήσει στο σώμα μας την στιγμή που εκτελούμε μια άσκηση. Σε αυτό μετατρέπονται όλες οι πηγές ενέργειας του οργανισμού που θα δούμε στη συνέχεια για να μεταφερθούν ως ‘’καύσιμο’’ στους μύες μας. Γνωρίζοντας ότι οι 3 βασικές πηγές ενέργειες του οργανισμού είναι η φωσφοκρεατίνη, το μυϊκό γλυκογόνο και το λίπος, μπορούμε να διαχωρίσουμε με ποιο θα δουλέψουμε την εκάστοτε φορά περισσότερο.

Πάντα χρησιμοποιούμε και τα 3 σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν κάνουμε, απλώς αλλάζει η αναλογία σε ποσότητα με βάση το τι κάνουμε εν τέλει. Στην προπόνηση της σωματοδόμησης λοιπόν χρησιμοποιούμε κυρίως το μυϊκό γλυκογόνο, αυτό κυρίως λόγω χρόνου εκτέλεσης της άσκησης που συνήθως είναι από 30’’ έως 1’ (3). Αντίθετα η φωσφοκρεατίνη χρησιμοποιείται από 1-10 σχεδόν δευτερόλεπτα, κάτι που μας βοηθάει σε λίγες επαναλήψεις να μην αισθανόμαστε το ‘’κάψιμο’’ όταν χρησιμοποιείται το γλυκογόνο σε παραπάνω χρόνο. Άλλος σκοπός, άλλη αιτία!

Συνηθίζουμε να δουλεύουμε με την φωσφοκρεατίνη στην προπόνηση της δύναμης λόγω ιδιαιτερότητας ασκησεολογίου και φυσικά τελικού σκοπού. Όταν λοιπόν θέλουμε να επανέλθουμε στην μυϊκή ανάπτυξη και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν το βλέπουμε αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τροφοδοσία στο σώμα μας! Με μια φράση να το σοκάρουμε! Δουλεύοντας για 1 μήνα προπόνηση δύναμης και στη συνέχεια εναλλαγής σε υπερτροφία όπως ξεκινήσαμε, δίνουμε στους μύες μας μια αίσθηση να μπορούν να ‘’παίξουν’’ πλέον με τα κιλά που ζοριζόταν και να εργασθούν πλέον σε νέα δεδομένα (3).

Τι πετυχαίνουμε:

Οι μυϊκές ίνες είναι πλέον πιο ισχυρές, διαφορετικά δουλεμένες και έτοιμες για νέες προκλήσεις! Ο κανόνας ότι όταν δεν βλέπουμε εξέλιξη σε κάποια δραστηριότητα μας πρέπει κάτι να αλλάξουμε, στην σωματοδόμηση ισχύει όσο ίσως τίποτα άλλο! Φυσικά εκτός από τον τρόπο προπόνησης και προγραμματισμού, άλλα βασικά στοιχεία που επηρεάζουν δραματικά είναι η διατροφή και η ανάρρωση, που ποικίλουν και αυτά σύμφωνα πάντα με την περίοδο την οποία βρισκόμαστε.

Εν Ολίγοις
Το συμπέρασμα του άρθρου αφορά το γεγονός του ότι προπόνηση από προπόνηση διαφέρει! Κάθε στόχος είναι διαφορετικός και ανάλογα τι θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε τόσο και τις 2 τεχνικές για να συμπληρώσει η μία την άλλη.

Σχετικά Με Το Συγγραφέα



Ονομάζομαι Σωφρόνιος Θεοδωρίδης 26 ετών και κατάγομαι από την πόλη της Δράμας. Οι σπουδές μου ολοκληρώθηκαν στο πολυτεχνικό τμήμα Μηχανικών παραγωγής και διοίκησης στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης. Επίσης, είμαι κάτοχος του Certificate Personal and weight training της ιδιωτικής σχολής AF STUDIES. Η ενασχόληση μου με την γυμναστική ξεκινάει από πολύ μικρός, όταν μέσα από διάφορα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, κολυμβητήριο, στίβος, kickboxing, taekwondo, αναζητούσα αυτό που θα κυρίευε το πάθος μου για ένα τέλειο σώμα. Τελικώς μπαίνοντας για πρώτη φορά σε γυμναστήριο (τύπου bodybuilding) ανακάλυψα το άθλημα που θα ασχολούμουν για μια ζωή! Μετά από 6 και πλέον χρόνια εμπειρίας, μελέτης ακαδημαϊκών εγκυκλοπαιδειών και μεγάλη ενασχόληση με την προπονητική σε ερασιτεχνικό επίπεδο, τολμώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου γνώστη και καθοδηγητή στον κλάδο της σωματοδόμησης, κυρίως στις νέες γενιές που η ημιμάθεια κυριαρχεί.

Βιβλιογραφία
1) Benninghoff: Anatomie, Band 1.15. Auflage 1994, Hrsg. : D. Drenckhahn und W. Zenker, Urban & Schwarzenberg, Munchen - Wien - Baltimore.
2) Weineck, J. : Sporanatomie, 7 Aufl, Erlangen 1991, perimed Fachbuch Verlagsges.
3) De Marees, Horst: Sportphysiologie, 6 Auflage, Koln 1989, Tropon.

Σχετικά Άρθρα
- No Pain, No Gain: Μύθος ή Μια Απόλυτη Αλήθεια;
- Πλήρης Οδηγός Προπόνησης Για Αρχάριους Bodybuilding


Copyright 2017 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας



 Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Προγράμματα & Προπονήσεις Βodybuilding Με Βάρη
  Πρόγραμμα Προπόνησης Upper - Lower Body
  Προπόνηση Ώμων Για Όγκο & Πλήρη Μυϊκή Ανάπτυξη
  Η Προπόνηση Στήθους Του Arnold Schwarzenegger
  No Pain, No Gain: Μύθος ή Μια Απόλυτη Αλήθεια;
  Άπταιστη Τεχνική: Η Σημασία Της Στην Προπόνηση Μας
  Γρήγορη Αύξηση Μυικής Μάζας - Πλήρες Πρόγραμμα
  Ξεκούραση Ανάμεσα Στα Σετ - Πόσο Και Γιατί;
  Ασκήσεις Κοιλιακών Σε Μπάλα Για Τέλειο Στομάχι
  Τεχνικές Για Supersets & Bodybuilding
  Προπόνηση Κορμού Για Αθλητές Πολεμικών Τεχνών
  Προπόνηση Πλάτης Για Άρχάριους Στο Bodybuilding
  Πως Να Διαλέξετε Μια Πολεμική Τέχνη
  Η Σημασία Του Σωστού Stretching Των Μυών
  Τι Είναι Η Αερόβια Υψηλής Έντασης (HIIT);
  Προπόνηση Τρικεφάλων Για Τεράστια Μπράτσα
  Ενεργειακά Υποστρώματα Κατά Την Προπόνηση
  Χτίστε Τα Πόδια Σας Με Προπόνηση 50μ Sprint
  Αερόβια Προπόνηση Για Μέγιστη Απώλεια Λίπους
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2023 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies