Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Άπταιστη Τεχνική: Η Σημασία Της Στην Προπόνηση Μας
Άπταιστη Τεχνική: Η Σημασία Της Στην Προπόνηση Με Βάρη
Της Ειρήνης Τζάνε, Team Bodybuilders.gr.
8
Απριλίου 2013


Η σωστή εκτέλεση επαναλήψεων είναι το παν στην προπόνηση bodybuilding.

Θέλετε να αυξήσετε τη μυική σας μάζα; Φαίνεται τόσο εύκολο: Σηκώνουμε βάρη και αποκτούμε μυική ανάπτυξη.

Αυτός είναι και ο λόγος που τόσοι πολλοί αθλούμενοι πηγαίνουν γυμναστήριο, προπονούνται και τραυματίζονται. Δεν είναι μόνο να «σηκώνουμε» ένα βάρος από ένα σημείο στο άλλο. Είναι το ΠΩΣ το σηκώνουμε από το ένα σημείο στο άλλο που κάνει τη διαφορά. Ας το πάμε και λίγο παραπέρα: Όταν χτίζετε το σώμα σας για να γίνει αυτό που έχετε βάλει στόχο, θέλετε να δώσετε έμφαση σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες , ανάλογα το σωματότυπό σας, τις «ατέλειες» που έχετε, τη δύναμη σας.

Είναι πολύ εύκολο να δουλεύετε αυτούς τους μυς που βλέπετε στον καθρέφτη και που είναι το δυνατό σας σημείο, ενώ παραμελείτε τους υπόλοιπους.

Το αποτέλεσμα: Ένα σώμα που φαίνεται «ημιτελή» και τραυματισμένο. Πολλοί bodybuilders σκοπίμως χρησιμοποιούν την ορμή , αλλά χρειάζεται να γνωρίζεις πώς να το κάνει κάποιος κατάλληλα. Δεν μπορείς να κλέβεις τον εαυτό σου όταν έχεις ένα σώμα εύθραυστο και δυσλειτουργικό.

Αυτά είναι 10 σημεία του πως μπορεί κάποιος να προπονείται χωρίς τον κίνδυνο να τραυματιστεί αλλά και γιατί αυτό είναι σημαντικό:

1. O λόγος που χρειάζεται να μάθετε κατάλληλη τεχνική είναι επειδή το σώμα σας έχει την δυνατότητα να σηκώνει βάρη χρησιμοποιώντας «λάθος μυς» και «σωστούς μυς». Δεν κάνει αυτό που είναι το καλύτερο για εκείνο, κάνει αυτό που είναι ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ και αποτελεσματικό για εκείνο. Το σώμα σας θέλει να κάνει τη δουλειά χωρίς να δαπανήσει πολύ ενέργεια. Εσείς, ως αθλούμενοι πρέπει να το έχετε συνεχώς στο νου σας και να μην το αφήνετε να «ξεφεύγει». Έλεγχος του σώματος – αυτό είναι το κλειδί!

2. Χρειάζεται να αναλύσετε την εκτέλεσή σας. Τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε την κατάλληλη προσήλωση του τι κάνουμε ή δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε. Βγάλτε φωτογραφίες, τραβήξτε βίντεο και δείτε μαζί με κάποιον έμπειρο τα λάθη και πως μπορείτε να τα διορθώσετε.

3. Aφήστε τον εγωισμό έξω από την πόρτα του γυμναστηρίου. Δεν κάνετε βάρη για να εντυπωσιάσετε τον(ή την ) διπλανή σας. Σκοπός δεν είναι να σηκώσετε απλά τα περισσότερα κιλά. Σκοπός σας είναι να στείλετε αυτό το ερέθισμα στον μυ που δουλεύετε.

4. Όταν δεν χρησιμοποιείτε κατάλληλη τεχνική, επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρη φθορά τους. Χωρίς υγιείς και γερές αρθρώσεις, πως θα προπονηθείτε αποτελεσματικά;

5. Όταν αφήνετε τους βοηθητικούς μυς να κάνουν την περισσότερη δουλειά, καταλήγετε με τραυματισμό τους λόγω κατάχρησης. Οι πιο συχνοί είναι προβλήματα με ώμους, αγκώνες, γόνατα, χαμηλά στη μέση. Αυτά οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά σε λάθος τεχνική (και φυσικά υπερβολικά κιλά).

6. Χρειάζεται να προπονείτε τους μυς ώστε το σώμα σας να είναι «ισορροπημένο» και συμμετρικό. Για παράδειγμα, μηριαία δικέφαλα και γλουτοί είναι εκ φύσεως πιο αδύναμα από τα τετρακέφαλα. Για να μειώσετε το ρίσκο τραυματισμού, πρέπει να τα διατηρείτε κι αυτά δυνατά!

7. Ελέγξτε τη στάση του σώματός σας κατά τη διάρκεια της μέρας! Καμπουριασμένοι ώμοι και κακή στάση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι καλό για τους μυς που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να σας κρατάνε όρθιους. Θα έχετε ενοχλήσεις σε βάθος χρόνου.

8. Σωστή προθέρμανση! Όπως μια μηχανή θέλει ζέσταμα για να αποδώσει τα μέγιστα έτσι ακριβώς και το σώμα. Κάνοντας για λίγα λεπτά περπάτημα στο διάδρομο ή στατικό ποδήλατο, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, αυξάνετε την κυκλοφορία του αίματος και προετοιμάζετε σωστά το μυικό σας σύστημα για την προπόνηση που θα ακολουθήσει. Εκμεταλλευτείτε αυτά τα λεπτά για να συγκεντρωθείτε. Εκτός από σωματική κάντε και νοητική προθέρμανση.

9. Χωρίς διατάσεις χάνετε εύρος κίνησης. Το εύρος κίνησης είναι απαραίτητο στη μυική ανάπτυξη. Οι αρθρώσεις μισούν τις περιορισμένες κινήσεις και οι μυες θα περιορίσουν τις αρθρώσεις από το να δουλεύουν κατάλληλα αν δε το φροντίσετε αυτό.

10. Κατάλληλη τεχνική σημαίνει πως γίνεστε δυνατοί στα σωστά σημεία. Αν κλέβετε και χρησιμοποιείτε λάθους μυς, η ανάπτυξή τους θα παραμείνει στάσιμη και θα χτυπήσετε πλατό ευκολότερα απ’ ότι αν θα γυμναζόσασταν με το σωστό τρόπο.

Βάλτε λοιπόν τη σωστή τεχνική πρώτη προτεραιότητα, ώστε να κάνετε αποδοτικές τις προπονήσεις σας, με τα περισσότερα μυικά κέρδη.

Συζητείστε αυτό το άρθρο στο forum μας:
Άρθρα για σωστή διατροφή, προπόνηση με βάρη και αερόβια άσκηση.

Σχετικά με τη Συγγραφέα:

Η Ειρήνη Τζάνε είναι πτυχιούχος Personal Training της σχολής IAFA, προσωπική προπονήτρια ανδρών & γυναικών και πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία Ms. Figure της INBA με πολυετή εμπειρία στο bodybuilding και το γυναικείο fitness, με εξειδίκευση στη γρήγορη και υγιή απώλεια λίπους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με personal training και διατροφικά προγράμματα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο καθώς και να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο forum μας.

 

Copyright 2013 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr - Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή συναίνεση των υπευθύνων της ιστοσελίδας Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Προγράμματα & Προπονήσεις Βodybuilding Με Βάρη
  Πρόγραμμα Προπόνησης Upper - Lower Body
  Άλλο Bodybuilding Και Άλλο Powerlifting!
  Προπόνηση Ώμων Για Όγκο & Πλήρη Μυϊκή Ανάπτυξη
  Η Προπόνηση Στήθους Του Arnold Schwarzenegger
  No Pain, No Gain: Μύθος ή Μια Απόλυτη Αλήθεια;
  Γρήγορη Αύξηση Μυικής Μάζας - Πλήρες Πρόγραμμα
  Ξεκούραση Ανάμεσα Στα Σετ - Πόσο Και Γιατί;
  Ασκήσεις Κοιλιακών Σε Μπάλα Για Τέλειο Στομάχι
  Τεχνικές Για Supersets & Bodybuilding
  Προπόνηση Κορμού Για Αθλητές Πολεμικών Τεχνών
  Προπόνηση Πλάτης Για Άρχάριους Στο Bodybuilding
  Πως Να Διαλέξετε Μια Πολεμική Τέχνη
  Νευρομυική Ανάρρωση, Προπόνηση Και Bodybuilding
  Η Σημασία Του Σωστού Stretching Των Μυών
  Τι Είναι Η Αερόβια Υψηλής Έντασης (HIIT);
  Προπόνηση Τρικεφάλων Για Τεράστια Μπράτσα
  Ενεργειακά Υποστρώματα Κατά Την Προπόνηση
  Χτίστε Τα Πόδια Σας Με Προπόνηση 50μ Sprint
  Αερόβια Προπόνηση Για Μέγιστη Απώλεια Λίπους
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2021 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies