Κατηγορίες Άρθρων

  Γενικά
  Διατροφή
  Συμπληρώματα Διατροφής
  Προετοιμασία Αγώνων
  Απώλεια Λίπους
  Προπονήσεις
  Αγώνες Bodybuilding
  Φωτογραφίες Αγώνων
  Ασκήσεις Bodybuilding
  Γυναικείο Fitness
  Για Αρχάριους
  Επιστήμη & Έρευνα
  Συνεντεύξεις
  Videos
  Bodybuilding News

Bodybuilding Forum
  Αρχική Σελίδα Forum
  Φόρμα Εγγραφής
  Επικοινωνία

Γνώμες Μελών
  Πατήστε εδώ για να
δείτε τι λένε τα μέλη
μας για την ιστοσελίδα
και το forum μας!


 


 
Συνέντευξη Dr. Peter Lemon - 4ο Μέρος
Συνέντευξη Με Τον Dr. Peter Lemon - Μέρος 4ο
By Kostas Marangopoulos, M.Sc., CPT.




Συνέχεια της συνέντευξης μας με τον Dr. Peter Lemon.
(πατήστε εδώ για το 1ο μέρος της συνέντευξης)
(πατήστε εδώ για το 2ο μέρος της συνέντευξης)
(πατήστε εδώ για το 3ο μέρος της συνέντευξης)

Μέρος 4ο

 

KM:  Η επόμενη ερώτηση είναι σχετική με ένα απόσπασμα στην έκδοση του Journal of Strength and Conditioning.  Αλλά ελπίζω να μας βοηθήσετε να την κατανοήσουμε καλύτερα.

Peter Lemon Θα προσπαθήσω.

KM:  Πρόκειται για μοριακούς παράγοντες που συνδέονται με τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, όπως η «mTOR». Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε με απλούς όρους τι είναι και τι επιπτώσεις έχει, αν έχει, για τους αθλητές που κάνουν προπόνηση δύναμης;

Peter Lemon Αν σκεφτούμε τα ερεθίσματα που προκαλούν πρωτεϊνική σύνθεση, τα μοριακά ερεθίσματα μέσα στο σώμα, είναι ακριβώς αυτό. Όταν μιλήσαμε λοιπόν για κατάποση Λευκίνης και το πώς ενεργοποιείται η πρωτεϊνική σύνθεση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να φτάσουμε σε μοριακό επίπεδο και να δούμε τις γονιδιακές αλλαγές που προωθούν την σύνθεση πρωτεΐνης, και έχουμε ένα σωρό σηματοδοτικούς παράγοντες, έπειτα, που μπορούν να ρυθμιστούν προς τα πάνω. Έτσι, πρόκειται για τον κρυμμένο μηχανισμό που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της σύνθεσης πρωτεΐνης ή τη μυϊκή ανάπτυξη.  Μερικά χρόνια πριν, δεν είχαμε ιδέα για όλα αυτά. Γνωρίζαμε ότι αν κάνεις προπόνηση δύναμης, οι μυς σου μεγάλωναν και δυνάμωναν, αλλά δεν ξέραμε στ’ αλήθεια τι συνέβαινε σε μοριακό επίπεδο. Τώρα αυτό αρχίζει να ξετυλίγεται, και αυτό ακριβώς αναφέρουν {στο απόσπασμα}. Μιλούν για πράγματα που συνεισφέρουν από την οπτική γωνία των σηματοδοτικών παραγόντων στην διαδικασία ανάπτυξης των μυών.

KM:  Πολύ καλά. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.

Peter Lemon Ναι, είναι φοβερό. Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη που ονομάζεται Μοριακή Βιολογία που μελετά αυτά που πριν είκοσι χρόνια δεν υπήρχαν καν. Μετά από τόσα χρόνια, αν πας τώρα σε ένα συνέδριο, θα υπάρχουν ολόκληρες ενότητες αφιερωμένες σε αυτό, όπου θα μελετούν αυτές τις αλλαγές στη σηματοδότηση πρωτεϊνών που προκαλούν την όλη διαδικασία. Και είναι φοβερά πολύπλοκο και, φυσικά, ίσως κατανοούμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου γιατί αυτή είναι μια πολύ νέα περιοχή έρευνας. Κάθε χρόνο, γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη, αλλά τώρα φοιτητές παίρνουν μαθήματα στη Μοριακή Βιολογία, που όταν ήμουν εγώ φοιτητής, δεν υπήρχαν. Σήμερα αποτελεί κομμάτι της κλασσικής εκπαίδευσης γιατί πρόκειται για εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους σημερινούς ανθρώπους.

KM: Έχετε συνεργαστεί καθόλου με εταιρείες συμπληρωμάτων ώστε να δημιουργήσετε ένα προϊόν βασισμένο σε εμπεριστατωμένες έρευνες;

Peter Lemon Δεν έχω πληρωθεί ποτέ ως σύμβουλος. Εταιρείες έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μου και έχουν ρωτήσει την άποψή μου για διάφορα θέματα. Πρέπει όμως να είμαι πολύ προσεκτικός γιατί ως επιστήμονας χρειάζεται να παραμείνω αντικειμενικός, και αν αρχίσω να συνεργάζομαι στενά με κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα, τότε οι άνθρωποι θα νομίζουν πως μεροληπτώ. Οπότε γι’ αυτό δεν έχω δεχθεί ποτέ χρήματα για συμβουλευτικές δραστηριότητες.

Θέλω να διατηρήσω την αντικειμενικότητά μου γιατί οι άνθρωποι ζητούν την άποψή μου, και αν πληρώνομαι από μία συγκεκριμένη εταιρεία  τότε είτε επηρεάζομαι είτε όχι, οι άνθρωποι θα σκεφτούν το χειρότερο. Γι’ αυτό έχω παραμείνει στο πανεπιστήμιο. Μου έχουν προσφερθεί αρκετές θέσεις εργασίας σε εταιρείες συμπληρωμάτων, και έχω αντισταθεί γιατί θέλω να είμαι εγώ που αποφασίζω τι θα ερευνήσω και τι θα πω σχετικά με τα διάφορα θέματα, και όχι για το τι είναι «προϊόν του μήνα.»

KM:  Γενικά, πως αντιδρούν οι εταιρείες συμπληρωμάτων στις γνώμες ερευνητών πρώτης γραμμής όπως εσείς;

Peter Lemon Ενδιαφέρονται πολύ. Θα ήθελαν να έχουν συνεργασία με ερευνητές γιατί αυτό τους δίνει αξιοπιστία, πρώτα απ’ όλα. Δεύτερον, πολλές από αυτές ψάχνουν ειλικρινά για ένα καλύτερο προϊόν. Συνειδητοποιούν ότι αν έχουν ένα καλύτερο προϊόν, θα πουλήσουν περισσότερο. Είναι καλό για την επιχείρησή τους αυτό. Έχοντας πει αυτό όμως, έχω συναντήσει και εταιρείες που ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν το προϊόν τους ακόμη και αν αυτό δεν κάνει όλα αυτά που θα έπρεπε. Είχα εταιρείες που πρόσφεραν χρήματα για κάποια ερευνητικά έργα που κάναμε,  αλλά μόνο αν έχουν δύναμη να ασκήσουν βέτο στα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, αν τεστάρουμε το προϊόν τους και φανεί ότι έχει οφέλη, τότε όλα καλά, θα μας επιτρέψουν να δημοσιεύσουμε την έρευνα. Αν όμως δεν έχει, αν φανεί ότι δεν έχει επίδραση, τότε δεν θέλουν να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα, και φυσικά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια συμφωνία.

Κάθε εταιρεία που μας προσφέρει χορηγίες, υπογράφει συμφωνία που ετοιμάζεται από τους δικηγόρους του πανεπιστημίου, στην οποία καταγράφεται ξεκάθαρα ότι έχουμε τον έλεγχο των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Έτσι, ό,τι και αν βρούμε, θα το δημοσιεύσουμε ώστε το γενικό κοινό να είναι ενήμερο για το τι βρήκαμε. Οι εταιρείες που είναι πρόθυμες να επιχορηγήσουν τα ερευνητικά μας προγράμματα και δέχονται τη συμφωνία αυτή, είναι ευπρόσδεκτες και συνεργαζόμαστε μαζί τους, οι εταιρείες που λένε «εμείς δεν συμφωνούμε», απορρίπτονται και μπορούν να πάνε να δώσουν τα χρήματά τους κάπου αλλού. Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των αποτελεσμάτων. Θα έλεγα ότι οι περισσότερες από αυτές ενδιαφέρονται για συνεργασία ανεξάρτητα από το τι θα δείξουν τα αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, θέλουν να ξέρουν...Αν το προϊόν τους δεν δουλεύει, θέλουν να το αλλάξουν για να δουλέψει. Αλλά αυτές που θέλουν να ασκήσουν βέτο στα αποτελέσματα, είναι ανησυχητικό, γιατί είναι εκεί έξω και οι άνθρωποι αγοράζουν τα προϊόντα τους. Υπάρχουν προϊόντα εκεί έξω που φάνηκαν ωφέλιμα μέσω μίας έρευνας είκοσι χρόνια πριν, και από τότε άλλες 100 έρευνες δεν έχουν δείξει κανένα όφελος, αλλά ακόμη τα πωλούν βασιζόμενοι σε εκείνο το αποτέλεσμα της μίας έρευνας που προφανώς μπορεί να είχε γίνει και για άλλους λόγους.

KM:  Σωστά. Πολύ ενδιαφέρον και ατυχές.

Peter Lemon Είναι ατυχές σίγουρα, και ξέρεις, ο αγοραστής πρέπει να είναι ενήμερος, πρέπει να αναρωτηθεί: υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας σχετικά με το προϊόν; Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε, και αν το προϊόν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν λειτουργεί.

KM:  Ναι, συμφωνώ.

Peter Lemon Δεν έχω βρει πολλούς τρόπους για να «κόψει δρόμο» κανείς και να αποφύγει την σκληρή προπόνηση. Υπάρχουν μερικά πράγματα που σίγουρα διευκολύνουν την προπόνηση, αλλά και πάλι πρέπει να προπονηθείς πολύ σκληρά, και κάτι σαν τα συμπληρώματα Κρεατίνης ή η χρήση αθλητικών ποτών και υδατανθράκων, είναι παραδείγματα πραγμάτων που σε συνδυασμό με σκληρή προπόνηση, μπορούν σίγουρα να βελτιώσουν την απόδοση. Αλλά, αν απλά τα καταναλώνεις μόνα τους χωρίς το σωστό προπονητικό πρόγραμμα, τότε δεν θα έχεις κανένα όφελος.

KM:  Αυτό μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση, μιας που αναφερθήκατε στην Κρεατίνη. Έχετε κάνει κάποιες έρευνες πάνω στην Κρεατίνη, σωστά;

Peter Lemon Ναι.

KM:  Υπάρχει κάτι καινούργιο ερευνητικά σχετικά με την Κρεατίνη που και τη χρήση της σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα; Για παράδειγμα, Κρεατίνη και Βήτα Αλανίνη ή Κρεατίνη και Ορός Γάλακτος;

Peter Lemon Ναι, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες αλλά δεν είναι απόλυτες. Ξέρεις, η Βήτα Αλανίνη λειτουργεί ως σύστημα «θωράκισης». Έχει να κάνει με την ισορροπία βάσης οξέων. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι έχει θετική επίδραση στην πολύ έντονη προπόνηση, την οποία ακολουθούν οι bodybuilder. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν έχει αληθινά δυνατή επίδραση. Λογικά, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η Κρεατίνη και η Βήτα Αλανίνη σε συνδυασμό θα ήταν ακόμη πιο ωφέλιμες, αφού ξεχωριστά η καθεμία έχουν όφελος. Αλλά πάλι, δεν έχω δει πολλές έρευνες που να το αποδεικνύουν αυτό. Δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ισχύει, απλά είναι κάτι που δεν έχει μελετηθεί συστηματικά.

Η αλλαγή της ισορροπίας οξέος/βάσης, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Μπορείς να αρρωστήσεις πολύ γρήγορα. Είναι ένα από τα πιο στενά ρυθμισμένα πράγματα στο σώμα μας: το pH του αίματός μας. Πολλοί αθλητές αντοχής χρησιμοποιούν Ανθρακικό Νάτριο για να πετύχουν το ίδιο πράγμα: να αυξήσουν το pH στο αίμα τους πριν την άσκηση ώστε να βελτιώσουν την ικανότητα των μυών για παραγωγή λακτικού οξέος κατά τη διάρκεια της άσκησης.  Αλλά και πάλι, πολλά πράγματα είναι θεωρητικά ωφέλιμα, αλλά δεν έχουν όλα αποδειχθεί ωφέλιμα στην πράξη, ή σε ελεγχόμενες μελέτες, και δεν ξέρουμε αν ξεκάθαρα λειτουργούν όπως φαίνονται στη θεωρία. Μπορεί αυτό να συμβαίνει γιατί υπερισχύουν άλλα πράγματα.

Ατομικά θα έπρεπε να δουλεύει, αλλά δεν το κάνει. Η Κρεατίνη είναι ένα από τα συμπληρώματα που έχει μελετηθεί πολύ και σίγουρα βελτιώνει πολλούς τύπους επιδόσεων: κυρίως ασκήσεις που είναι πολύ έντονες και σύντομες, ειδικά αν επαναλαμβάνονται. Έτσι, η προπόνηση με βάρη φαίνεται να επωφελείται από τα συμπληρώματα Κρεατίνης. Σου δίνει τη δυνατότητα να προπονηθείς σκληρότερα, και όταν προπονείσαι σκληρά, συχνά παίρνεις καλύτερα αποτελέσματα εκτός και αν περάσεις στην περιοχή της υπερβολικής προπόνησης.

KM:  Σε ένα απόσπασμα έρευνας σας του 2002, αν θυμάμαι καλά, είπατε πως το συμπλήρωμα κρεατίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέρα από την αθλητική αρένα, για άτομα που έχουν μυϊκή ατονία λόγω ηλικίας, λόγω μυϊκής ασθένειας, λόγω έκθεσης σε μικροβαρύτητα. Υπάρχει κάτι καινούργιο σχετικά με τις θεραπευτικές χρήσεις της Κρεατίνης;

Peter Lemon Ναι, υπάρχει!  Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις εκτός της αθλητικής αρένας, αλλά είναι ένας αριθμός ανθρώπων που τη χρησιμοποιεί για διαφορετικούς τύπους μυϊκών ασθενειών. Φαίνεται να βοηθά λοιπόν. Οπότε, έχει ξεπεράσει την αθλητική αρένα στις μέρες μας και έχει περάσει σε πληθυσμούς που χρίζουν θεραπείας. Και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό.

KM:  Πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, δεν είναι αλήθεια ότι η μόνη αποδεδειγμένη παρενέργεια της Κρεατίνης είναι η αύξηση βάρους, και πιθανώς κάποια γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα; Αν ισχύει αυτό, γιατί φοβούνται τόσο πολύ να την πάρουν;

Peter Lemon Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν πολύ λίγα προβλήματα με την Κρεατίνη. Υπάρχουν μερικές έρευνες που δείχνουν μία συσσώρευση σε άλλα κύτταρα πέρα των μυών που θα μπορούσε, θεωρητικά, να προκαλέσει προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζω να έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Οπότε, ξέρεις, το φούσκωμα και τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι ελάχιστα, σίγουρα, και εαν την κατανέμεις (κατά τη διάρκεια της ημέρας) και την τρίψεις σε πολύ μικρά σωματίδια, τότε τα γαστρεντερικά προβλήματα εξαφανίζονται. Νομίζω πως ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι ανησυχούν είναι γιατί αποδεδειγμένα βοηθά στην αύξηση μυϊκής δύναμης και μεγέθους και πολλοί άνθρωποι την εξισώνουν με άλλα στοιχεία που αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και το μέγεθος όπως τα αναβολικά, και οι άνθρωποι νομίζουν πως «κλέβουν» αν τη χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, ένας αριθμός ομάδων, συμπεριλαμβανομένης και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που αξιολογούν προϊόντα και άλλες παραπλανητικές μεθόδους, έχουν δηλώσει ότι {η κρεατίνη} είναι ίδια με τους υδατάνθρακες και άρα εντός των κανόνων. Οπότε, δεν γνωρίζω κάποια ομάδα που να έχει απαγορεύσει την Κρεατίνη. Δεν είναι ενάντια στους κανόνες, και λειτουργεί. Έχουμε αθλητές Λυκείου που χρησιμοποιούν Κρεατίνη.

Χρησιμοποιείται πολύ συχνά, όπως η αύξηση υδατανθράκων ή η αύξηση της διαιτητικής πρωτεΐνης. Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ που οι άνθρωποι συνεχίζουν και λένε «Α, δεν καταπιάνομαι με αυτό», και με παίρνουν τηλέφωνο συνέχεια και μου λένε «ο γιος μου πειραματίζεται με Κρεατίνη. Να του πω να σταματήσει;» Και λέω «όχι, δεν υπάρχει λόγος. Στην πραγματικότητα, βοηθά στην προπόνησή του.» Οπότε, πιστεύω επειδή έχει συνδυαστεί με άλλα αναβολικά στοιχεία, θεωρείται από πολλούς ως βλαβερή. Αλλά εξ’ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει λόγος να μην πάρεις Κρεατίνη.

KM:  Σωστά.  Ναι, κι εγώ παίρνω Κρεατίνη από το 1998, και ποτέ δεν είχα προβλήματα, πάντα λειτουργούσε.

Peter Lemon Και υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι που κάνουν το ίδιο πράγμα. Αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με την Κρεατίνη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και θυμάμαι στο τέλος της δεκαετίας, αρχές του 2000, είχα γράψει πολλά άρθρα όπου ανέφερα αθλητές που τη χρησιμοποιούσαν για δέκα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Βλέπουμε δηλώσεις ότι κανείς δεν έχει κάνει μία μακροχρόνια μελέτη, και είναι αλήθεια.

Αλλά πώς να κάνεις μία δεκάχρονη μελέτη; Ήξερα πολλά άτομα που την έπαιρναν για δέκα χρόνια και τώρα έχουν φτάσει τα είκοσι χρόνια και πάλι, αν υπήρχαν προβλήματα, θα είχαν βγει στην επιφάνεια. Δεν μιλάμε για κάτι που το κάνουν μία χούφτα άνθρωποι: Μιλάμε για κάτι που είναι πολύ διαδεδομένο. Όταν πάω να μιλήσω σε αθλητές του Λυκείου και ρωτώ πόσοι χρησιμοποιούν Κρεατίνη, το 85 τοις εκατό σηκώνει το χέρι του. Είναι παντού.

KM:  Πολύ σωστά, μετά από τόσα χρόνια και τόσες μελέτες, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κρεατίνη. Εδώ κάπου ολοκληρώσαμε τη συνέντευξή μας, αύτες ήταν όλες μας οι ερωτήσεις.

Peter Lemon Ελπίζω να ήταν χρήσιμη, και σίγουρα καλύψαμε πολλές διαφορετικές περιοχές. Αν όταν την καταγράψεις υπάρχει κάποια παρανόηση, μη διστάσεις να μου τηλεφωνήσεις. Θα χαρώ να στο εξηγήσω αν μπορώ.

KM: Πραγματικά πολύ χρήσιμη και βοηθητική – Για του λόγου του αληθές, ήταν μια από τις πιο ενημερωτικές συνεντεύξεις που μας έχουν παραχωρήσει. Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι, ήταν τιμή μου.

Πατήστε στο παρακάτω link για τη σχετική συζήτηση στο bodybuilding forum μας:
Συνέντευξη Με Τον Κορυφαίο Ερευνητή Αθλητικής Διατροφής Dr. Peter Lemon


Copyright 2011 - Bodybuilders.gr
Bodybuilders.gr -
Η Μεγαλύτερη Ελληνική Ιστοσελίδα Για Bodybuilding & Fitness.



 Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία
Επιστημονικές Έρευνες Διατροφής Και Προπόνησης
  Συμπληρώματα HMB - Τι Αποτελεσματικότητα Έχουν;
  Διαταράζει Η Βραδινή Προπόνηση Τον Ύπνο Μας;
  Συνέντευξη Dr. Peter Lemon - 3ο Μέρος
  Αθλητική Διατροφή - Συνέντευξη Dr. Lemon -2o Mέρος
  Dr. Peter Lemon, Αποκλειστική Συνέντευξη, 1ο Μέρος
  Αθλητική Ψυχολογία - Προπόνηση Του Νου Για Δύναμη;
   
 

 
    
    

   
   


ΑΡΧΙΚΗ     |     ΑΡΘΡΑ     |     BODYBUILDING FORUM     |     ΝΕΑ BODYBUILDING      |     ABOUT US      

 Bodybuilding Resources - Αυτόγραφα Bodybuilding 

Προστασία Περιεχομένου Copyscape - Οι Παραβάτες Θα Διωχθούν Νομικά

All Rights Reserved 2004 - 2023 © Bodybuilders.gr  -  Designed by METAFORCE
Ιατρικό Disclaimer - Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Cookies